tips tandarts

6 voordelen van intra-orale camera’s voor tandartsen en patiënten

Ook de tandheelkundige technologie kent een snelle vooruitgang.

Dit heeft geleid tot de introductie van verschillende nieuwe producten, welke zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeften van de patiënt.

Ze helpen bij het aanbieden van hoogwaardige diensten aan patiënten, maar verhogen ook de standaard binnen de tandheelkundige zorg.

Vrijwel elk proces binnen de tandheelkunde wordt sneller, beter en nauwkeuriger. Bedrijven innoveren en verleggen voortdurend hun grenzen.

Bijvoorbeeld door het op de markt brengen van technologisch geavanceerde producten.

De intra-orale camera is één van deze revolutionaire uitvindingen binnen de tandheelkunde.

Wat is een intra-orale camera?

De intra-orale camera wordt door tandartsen gebruikt om effectief met patiënten te kunnen communiceren en hun van de juiste voorlichting te kunnen voorzien.

Een intra-orale camera is een kleine digitale camera.

Hiermee kunnen tandartsen eenvoudig beelden maken van moeilijk bereikbare plaatsen in de mondholte. Intra-orale camera’s zijn krachtige hulpmiddelen bij het effectief opsporen van gebitsproblemen.

Ook op de meest lastig te bereiken of zelfs verborgen plaatsen in de mond. De camera heeft het uiterlijk van een stift.

Wanneer deze in de mond wordt bewogen, stelt dat de tandarts in staat om gedetailleerde en vergrote beelden te kunnen bekijken van tand oppervlakken, tandvleesaandoeningen en andere haast onzichtbare details over weefsels en cariës welke met het blote oog nauwelijks waargenomen kunnen worden.

Een intra-orale camera veroorzaakt geen pijn, ongemak of bijwerkingen voor de patiënt.

Ze leveren duidelijke en realtime foto en videobeelden van onder andere aangetaste vullingen, haarscheurtjes, bloedend tandvlees, tandplak en andere tandproblemen terwijl de patiënt comfortabel in de tandartsstoel zit.

Hoe werken intra-orale camera’s?

Een intra-orale camera is iets groter dan een stift en heeft een kleine lens op de punt. De camera is verbonden met de computer van de tandarts.

Wanneer de camera in de mond wordt bewogen, worden de beelden vastgelegd en verzonden naar de computer.

Daar kunnen ze zowel door de tandarts als de patiënt worden bekeken.

Met de meest innovatieve intra-orale camera’s kan een tandarts de opnamen bevriezen en grondig onderzoeken.

Deze vastgelegde beelden kunnen worden gerangschikt, vergroot en opgeslagen voor een betere diagnose en het aanleggen van patiëntendossiers.

Het is de meest effectieve manier om verborgen probleemgebieden in de mond te kunnen waarnemen waarna de juiste behandeling kan worden voorgeschreven.

Intra-orale camera versus extra-orale camera

Extra-orale digitale camera’s bestonden eerder dan intra-orale camera’s en worden nog steeds gebruikt.

Wat maakt intra-orale camera’s dan beter dan extra-orale camera’s?

Naast het feit dat een intra-orale camera de mond eenvoudig kan binnengaan, hebben deze camera’s de hoge kwaliteit van het vastgelegde beeld als belangrijkste voordeel.

Een intra-orale is niet alleen sneller dan een extra-orale camera. De beelden zijn ook vrijwel onmiddellijk zichtbaar op het grote computerscherm.

Bij een extra-orale camera moet men de retractors handmatig instellen. Ook de spiegels moeten worden aangepast en de opnamen worden gekaderd. Ook moet de computer software worden gedownload.

Bij een intra-orale camera verlopen deze processen automatisch wat zowel de patiënt als de tandarts veel tijd en energie bespaart.

ICT Specialist nodig?

Wij zijn een ICT Dienstverlener specifiek gericht op tandartspraktijken. Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

De opmars en groei van intra-orale camera’s

De eerste versie van de intra-orale camera werd geïntroduceerd in de jaren ‘80. Het gebruik ervan was echter erg omslachtig.

Daarnaast namen de camera’s flink wat ruimte in beslag.

De kleine intra-lus was niet het enige onderdeel van het geheel. Deze had ook een grote videoprocessor kast, een toetsenbord met beeldscherm en een speciaal diskettestation.

Dit om stilstaande beelden op te kunnen slaan en te transporteren. Er was tevens een videorecorder nodig om de door de camera vastgelegde beelden op te kunnen slaan.

In vergelijk met de technologie van nu, was elk onderdeel van de camera gigantisch. Met uitzondering van het handvat. Zelfs de aanschafprijs was behoorlijk hoog.

Aanvankelijk kostte een intra-orale camera ongeveer $ 40.000. In de loop van de jaren zijn zowel het ontwerp als de functionaliteit drastisch veranderd.

De camera werd gebruiksvriendelijker. De grote aansluiting werd vervangen door een kleine USB-aansluiting. Ook werd diagnostische beeldresolutie en LED-verlichting geïntroduceerd.

Dat zorgde voor een verhoging van de gebruiksvriendelijkheid. De moderne intra-orale camera heeft een overvloed aan functies. Qua omvang is deze niet groter dan een stift of pen.

Ook de aanschafprijs is met ongeveer $ 5.000 aanzienlijk gedaald.

Bedrijven bieden zelfs cloud-gebaseerde opslagmogelijkheden.

Daardoor kunnen patiënten de gemaakte beelden veilig vanuit hun eigen huis bekijken en de aanbevolen behandeling beoordelen.

De nieuwste generatie intra-orale camera’s is beschikbaar met verbeterde autofocus en meer sensoren dan ooit tevoren.

Kennis van fotografie is met de nieuwste intra-orale camera’s niet nodig om de beste beelden vast te kunnen leggen.

Deze new-age camera’s weten wat er van ze wordt verwacht. Zoals het automatisch scherpstellen van de LED-verlichting voor de juiste lichthoeveelheid, tot het maken van beelden met één klik.

Nieuwe intra-orale camera’s zijn leverbaar in verschillende ontwerpen met diverse functies. Sommigen zijn vast of variabel.

Zoals camera focus, LED-verlichting, tot 100 x vergroting, hoek weergaven van 0 tot 90 graden, bijlagen voor parodontale sondes, SD-kaart opslag en exclusieve software.

De sleutel is het inzicht in de ontelbare opties om te kiezen welke functies het meest geschikt zijn voor individueel gebruik.

Voordelen van het gebruik van een intra-orale camera

Intra-orale camera’s bestaan al meer dan 25 jaar. Dankzij innovaties en de toevoeging van praktische functies, zijn deze camera’s nu een belangrijk onderdeel binnen diverse tandheelkundige praktijken wereldwijd.

Een groot voordeel van het gebruik van een intra-orale camera is dat het de patiënt in staat stelt om betrokken te raken bij het diagnoseproces.

Het geeft een beter inzicht in het probleem en de behandeling.

Intra-orale camera’s zijn ergonomisch gevormd en licht van gewicht. In combinatie met de röntgenfoto’s, versterken de hoogwaardige beeldkwaliteit en zoommogelijkheden de diagnose van de patiënt.

Omdat het een digitale camera betreft, biedt hij alle functies van direct beeldopname en verwijdering.

U kunt opnamen bevriezen of deblokkeren met één klik op de knop en een duidelijk beeld krijgen zonder schaduwen en vervormingen.

Intra-orale camera beelden zijn ook bijzonder geschikt voor gebruik bij overleg tussen tandartsen.

Naast de voor de hand liggende voordelen, leest u hieronder een aantal cruciale voordelen van een intra-orale camera welke ze onmisbaar maakt binnen de moderne tandheelkunde.

Vroegtijdige opsporing van mondgezondheid problemen

Eén van de meest voorkomende redenen van angst bij patiënten is de angst voor pijn. Tandheelkundige ingrepen zijn over het algemeen pijnlijk en nemen in veel gevallen meerdere afspraken in beslag.

Zeker wanneer het mondgezondheid probleem zich in een vergevorderd stadium bevindt.

Als tandbederf of een tandziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt, zijn de geadviseerde behandelingen minder invasief, duur en tijdrovend.

Een intra-orale camera werkt perfect bij het opsporen van tandheelkundige gezondheidsproblemen in een vroeg stadium.

Bijvoorbeeld wanneer deze niet zichtbaar zijn voor het blote oog.

In de tandheelkunde wordt elke tandziekte of tandbederf cruciaal wanneer het de pulpa of de wortel van de tand bereikt.

Voordat het probleem een vergevorderd niveau bereikt, is het niet alleen eenvoudiger te behandelen, maar maakt het de behandeling vaak ook minder pijnlijk.

Verbeterde patiënt-tandarts relatie

Een intra-orale camera is meer dan alleen een diagnostisch apparaat.

Het dient ook als een educatief hulpmiddel voor de patiënt.

In het verleden hadden tandartsen moeite met het uitleggen van de omvang en ernst van het tandprobleem en de reden achter de geadviseerde behandeling.

Ook de patiënt kon niet meer doen dan vertrouwen stellen in de tandarts en de voortzetting van de behandeling.

De patiënt-dokter relatie staat op scherp wanneer er geen sprake is van begrip en acceptatie van het probleem.

Het vertrouwen is daarmee vooral te wijten aan het gebrek aan keuze.

Met intra-orale camera’s zijn tandartsen nu in staat om realtime vergrote beelden van specifieke tandheelkundige gebieden aan de patiënt te laten zien.

Het helpt de patiënt om het probleem en de reden achter de geadviseerde behandeling te begrijpen.

Daarnaast vermindert het angst en zorgt het voor een verbeterde vertrouwensrelatie tussen de patiënt en de tandarts.

Verbetert de nauwkeurigheid van de geadviseerde behandeling

Een intra-orale camera is voorzien van diverse geavanceerde technologische kenmerken.

Hij heeft een van 0 tot 90 graden draaibare kop en LED-verlichting voor een beter zicht. Daarnaast hebben deze camera’s sterke vergroting capaciteiten (tot 100x zoom).

Deze functies helpen tandartsen om tandproblemen nauwkeurig te diagnosticeren en een bijpassende behandeling te adviseren.

De camera helpt bij het opsporen van moeilijk te vinden mondproblemen. Zoals pulpa-uitzettingen en verticale breuken.

Eerdere diagnoses die voornamelijk op een conventionele microscoop waren gebaseerd, kunnen nu met absolute zekerheid worden gesteld.

Bovendien kunnen zowel de tandarts als de patiënt tijdens het stellen van de diagnose het probleem bespreken waardoor er een beter inzicht in de behandeling wordt verkregen.

Ondersteuning bij toekomstige documentatie

Intra-orale camera’s helpen bij het documenteren van patiëntgegevens voor toekomstige referentie.

In gevallen waar het tandbederf probleem is geïdentificeerd, kan het beeld van het beginstadium worden vastgelegd, afgedrukt en gearchiveerd in het patiëntendossier.

Deze beelden kunnen in de toekomst onder andere worden gebruikt om het resultaat van de behandeling te vergelijken.

Dat in tegenstelling tot vroeger toen tandartsen een geschreven verklaring van het probleem toevoegde aan het dossier.

Nu hebben zij als referentie toegang tot beelden en video’s.

De voortgang kan nauwkeurig worden gevolgd waardoor veranderingen in de behandeling eenvoudiger geadviseerd kunnen worden.

Intra-orale camera’s vergroten de geloofwaardigheid van de tandarts

Tegenwoordig willen consumenten steeds meer en vaker toegang tot alle details waardoor er controle ontstaat omwille van financiële beslissingen.

Ze willen overtuigd worden voordat ze geld uitgeven. In een dergelijk scenario kan een intra-orale camera de betrokkenheid tussen tandarts en patiënt aanzienlijk verbeteren.

Met intraorale camera’s kunnen tandartsen problemen in realtime aan patiënten laten zien en uitleggen.

Ook kunnen zijn advies geven over het verloop van de behandeling. Een intra-orale camera verbetert het vertrouwen tussen de tandarts en de patiënt.

Tevreden patiënten dragen daarnaast bij aan de geloofwaardigheid van een tandarts.

Het ondersteunt bij het aanbieden van transparantie en educatie aan patiënten.

In combinatie met het vertrouwen in de nieuwste innovatieve technologieën waardoor ze de behandelaar vertrouwen en anderen kunnen doorverwijzen.

Ondersteuning bij verzekeringsclaims

Tal van patiënten hebben een verzekering voor hun tandheelkundige behandelingen.

Om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding, moeten verzekeringsmaatschappijen duidelijkheid hebben over het probleem en de behandeling.

Beelden die met intra-orale camera’s zijn gemaakt, bieden visueel bewijs ter ondersteuning van verzekeringsclaims van patiënten.

Deze hoge resolutie beelden ondersteunen de zaak van de patiënt.

Omdat de beelden en video’s vrijwel direct beschikbaar zijn, bespaart het zowel de verzekeringnemer als de verzekeringsmaatschappij tijd en moeite.

Conclusie

In de wereld van tandheelkunde, hebben intra-orale camera’s een revolutie teweeggebracht.

Tandartsen zijn nauwkeuriger geworden in hun diagnose en patiënten accepteren en begrijpen de geadviseerde behandeling beter.

Het begrijpen van de reden voor de behandeling begint met het accepteren van het feit dat er een probleem is.

Een intra-orale camera is voor tandartsen het beste instrument om live beelden en video’s van probleemgebieden te kunnen tonen en de patiënt voor te lichten over de aandoening.

Het gebruik van intra-orale camera’s is nu de standaard.

Met het oog op de snel evoluerende technologische vooruitgang, zal dit baanbrekende hulpmiddel in de toekomst alleen maar beter worden.

IntraOrale Camera