tips tandarts

Bitewing röntgenfoto’s

Bitewing Röntgenfoto’s vormen een belangrijk onderdeel van het tandheelkundig onderzoek. Ze worden gebruikt voor het vaststellen van tand- en tandvleesproblemen. Röntgenfoto’s kunnen worden gemaakt met behulp van elektromagnetische straling.

Ze maken gebruik van golflengten die het zachte weefsel van het lichaam binnendringen. Vervolgens worden ze geabsorbeerd door dichtere materialen. Zo kunnen er foto’s worden gemaakt van zowel botten als tanden. Op deze manier kunnen tandartsen gebitsproblemen onderscheiden die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Tandbederf, tandvleesaandoeningen, gebitsproblemen en tumoren zijn slechts enkele van de aandoeningen die eenvoudig kunnen worden blootgelegd met röntgenfoto’s. Bitewing Röntgenfoto’s zijn tandheelkundige röntgenfoto’s die worden gebruikt om de achterste kiezen te controleren. Bitewing röntgenfoto’s laten ook de tandkroon zien.

Dat maakt de beelden zeer bruikbaar bij het vaststellen van tandbederf tussen de tanden, verschillende stadia van tandvleesontsteking en problemen met de tand uitlijning. Bitewings zijn ook zeer geschikt voor het opsporen van tandsteenafzettingen. Ze worden ook gebruikt om botverlies te meten. Bijvoorbeeld als gevolg van vergevorderde tandvleesaandoeningen.

Bitewings met een T-vorm

Bitewings danken hun naam aan hun design. Een bitewing heeft een T-vorm welke aan de binnenzijde van de kaak wordt geplaatst. De folie strekt zich uit over de boven- en ondertanden. De patiënt bijt op een lipje in het midden van de Bitewing.

Dit houdt de folie op zijn plaats. Nadat de bitewing in de mond is geplaatst sluit de patiënt zijn of haar gebit. Dit zet de bitewing vast. De röntgencamera wordt vervolgens gebruikt om meerdere tanden tegelijk te fotograferen.

Maatwerk röntgenfoto’s

Tijdens een tandheelkundig onderzoek worden verschillende soorten röntgenfoto’s gebruikt. De bitewing is de meest voorkomende. Het kan voorkomen dat u bij uw eerste bezoek aan een nieuwe tandarts een volledige set periapicale Bitewing Röntgenfoto’s krijgt. Dit kunnen ook occlusale röntgenfoto’s zijn als de tandarts uw kaak in zijn geheel moet bekijken. Moderne tandartspraktijken maken soms ook panoramische of digitale röntgenfoto’s.

ICT Specialist nodig?

Wij zijn een ICT Dienstverlener specifiek gericht op tandartspraktijken. Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

Bitewing Röntgenfoto’s zijn hoe dan ook een standaard onderdeel van de tandartspraktijk. Nadat een eerste volledige set röntgenfoto’s is gemaakt, worden de bitewings gebruikt gedurende de tussentijdse controles. Zo kan er worden gecontroleerd op veranderingen aan de tanden en het tandvlees. Dit is praktisch voor de tandarts, maar voorkomt ook dat de patiënt elke 6 maanden een complete set röntgenfoto’s moet laten maken. Dit bespaart zowel tijd als geld.

Pijnloos proces

Het maken van Bitewing Röntgenfoto’s is een snel en pijnloos proces. De film is meestal binnen een paar minuten klaar voor gebruik door de tandarts. Hoewel röntgen golven niet voelbaar zijn, kan het voor sommige patiënten onprettig zijn om de film op zijn plaats te houden. Angstige patiënten kunnen een druk tegen het gehemelte voelen of een kokhals gevoel ervaren. In dat geval kan de mondhygiënist de film op een andere plaats leggen en de patiënt door zijn of haar neus laten ademen.

De standaard veiligheidsmaatregelen moeten worden nageleefd. Toch is de hoeveelheid röntgenstraling van bitewings of andere röntgenfoto’s vrij laag. De meeste patiënten laten slechts af en toe röntgenfoto’s maken. Daarom is het stralingsniveau niet significant genoeg om een gezondheidsrisico te kunnen vormen.

Hoeveel bitewings er ook worden gemaakt, patiënten moeten altijd een loden schort dragen. Andere aanwezigen moeten de ruimte verlaten om zich tegen de straling te kunnen beschermen. Vrouwen moeten de tandarts voor het maken van röntgenfoto’s op de hoogte stellen van een eventuele zwangerschap. De tandarts kan op deze manier bepalen of het maken van röntgenfoto’s noodzakelijk is.

Periodieke röntgenfoto’s

Het laten maken van periodieke röntgenfoto’s is belangrijk. Bitewing Röntgenfoto’s zijn een essentieel onderdeel van de tandheelkundige routine van patiënten. Aandoeningen waarvan patiënten geen symptomen ondervinden kunnen op deze manier vroegtijdig worden opgespoord. Zonder het gebruik van bitewings kunnen tandaandoening blijven groeien waardoor het in een later stadium uitmondt in een groot en pijnlijk probleem. Zelfs wanneer uw gebit gezond aanvoelt is het belangrijk om periodieke röntgenfoto’s te laten maken.