tips tandarts

Ceph röntgenfoto’s tandheelkundige

Wanneer u ooit een tandarts heeft bezocht, is de kans groot dat er röntgenfoto’s van de tanden zijn gemaakt. De meest voorkomende zijn de bitewing röntgenfoto’s.

Met deze röntgenbeelden kunnen tandbederf, tandsteen en tandvleesontsteking worden opgespoord. Er worden verschillende soorten tandheelkundige röntgenfoto’s gebruikt. Bijvoorbeeld voor het vaststellen van gebitsproblemen die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Eén daarvan wordt ook wel een cefalometrische röntgenfoto of een CEPH genoemd.

Ceph röntgenfoto’s tandheelkundige maken beelden van de gehele schedel en het profiel. CEPH wordt vaak gebruikt door orthodontisten. Dit om problemen met uw kaak en beet vast te kunnen stellen die eventueel kunnen worden verholpen met orthodontische hulpmiddelen. Zoals bijvoorbeeld een beugel. Deze tandheelkundige röntgenfoto’s stelt de tandarts ook in staat om onregelmatigheden in uw gezicht profiel te kunnen meten.

Heeft uw tandarts of orthodontist u aangeraden om een Ceph röntgenfoto’s tandheelkundige te laten maken? Dan vraagt u zich wellicht af hoe deze beelden ondersteunen en wat u precies kunt verwachten van deze röntgenfoto’s. De onderstaande informatie geeft antwoord.

Ceph röntgenfoto’s tandheelkundige in de praktijk

CEPH is een extra orale röntgenfoto. Dit houdt in dat de film zich buiten de mond bevindt. Met dit soort röntgenbeelden kan worden gezocht naar geïmpacteerde tanden. Ook kan de groei en ontwikkeling van de kaken in relatie tot de tanden gecontroleerd. Mogelijke problemen tussen de tanden, kaken en het temporomandibulaire gewricht (TMJ) kunnen worden vastgesteld. Dat geldt ook voor problemen met andere beenderen van het gezicht.

De Ceph röntgenfoto’s tandheelkundige wordt gebruikt in deze gebieden van de tandheelkundige zorg:

  • Orthodontische Planning: een orthodontist gebruikt CEPH röntgenfoto’s om een verkeerde uitlijning van de kaak en bijt problemen te kunnen vaststellen. Een CEPH röntgenfoto wordt voornamelijk gebruikt voor het plannen van de behandeling. Zodra de tandheelkundige röntgenfoto is gemaakt kan de tandarts de CEPH traceren. Dit is nodig om te kunnen berekenen hoe uw kaak en het omliggende bot zullen worden beïnvloed door een tandheelkundige behandeling.
  • Behandeling van slaapapneu: CEPH röntgenfoto’s van de schedel brengen de luchtwegen van een patiënt in beeld. Dit maakt de beelden zeer bruikbaar bij de diagnose van bijvoorbeeld slaapapneu. Dit is een aandoening waarbij mensen tijdens hun slaap letterlijk stoppen met ademhalen.

Procedure CEPH röntgenfoto’s

Het maken van een Ceph röntgenfoto’s tandheelkundige is vergelijkbaar met het maken van een Panorex röntgenfoto. Dit is een enkelvoudige foto van alle tanden en de omliggende botten. CEPH röntgenfoto’s worden gemaakt op een standaard panoramisch apparaat welke is uitgerust met een cephalometrische film-houdende arm. Deze is aan één zijde gemonteerd. Veel tandartspraktijken beschikken over de machines en apparatuur die nodig zijn voor het maken van CEPH röntgenfoto’s.

ICT Specialist nodig?

Wij zijn een ICT Dienstverlener specifiek gericht op tandartspraktijken. Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

Tijdens de röntgenfoto’s draagt de patiënt een schort van lood welke beschermd tegen röntgenstraling. De tandarts plaatst de patiënt in de gewenste positie in het röntgenapparaat. Het proces is snel en neemt circa 10 seconden in beslag. De röntgenfoto is in minder dan 10 minuten ontwikkeld. Daarnaast is het proces volkomen pijnloos.

Net zoals dat bij andere soorten röntgenfoto’s het geval is, kan de CEPH worden gemaakt op conventionele radiografische film of worden ontwikkeld met behulp van digitale radiografie. Digitale beelden zijn sneller, gebruiken minder straling en kunnen worden verbeterd, vergroot en gedeeld via de computer.