tips tandarts

Voordelen van een tandtechnisch laboratorium met CAD/CAM

Innovatieve ontwikkelingen en technologieën veranderen de wereld van tandheelkunde en het leveren van behandelingen op hoog niveau. Met deze revolutie kan elke tandarts zijn of haar praktijk upgraden met de nieuwste digitale tandheelkunde. De kwaliteitsstandaard van behandelingen moet worden verbeterd en tegemoet komen aan de trends van nu.

Dit begint met het verrijken van uw tandheelkundig laboratorium met geavanceerde instrumenten en apparatuur. CAD/CAM staat voor Computer-Aided Design en Computer-Aided Manufacturing. Het helpt tandartsen bij het leveren van hoogwaardige tandheelkundige behandelingen aan patiënten. Deze technologie wordt al vele decennia gebruikt in verschillende engineering- en productiefactoren.

De introductie binnen de digitale tandheelkunde zorgde voor een vereenvoudiging van procedures en het creëren van tandheelkundige restauraties. Het bezitten van een tandtechnisch laboratorium met CAD/CAM technologie kent veel voordelen. Enkelen daarvan zijn het aanbieden van hoogwaardige tandheelkundige behandelingen en het verbeteren van het patiëntencomfort. In vergelijking met traditionele methoden voor het produceren van tandprotheses, kent CAD/CAM echter nog meer voordelen.

Wat is is CAD/CAM?

Computer-Aided Design en Computer-Aided Manufacturing worden in de tandheelkundige industrie gebruikt voor het vereenvoudigen van het ontwerpen en vervaardigen van tandheelkundige restauraties. CAD/CAM is een effectieve tandtechnische laboratorium technologie welke al ruim 20 jaar veelvuldig wordt toegepast binnen de tandheelkunde.

CAD/CAM staat bekend om zijn precisie bij het produceren van gereedschappen. Dat terwijl de nauwkeurigheid bij het vervaardigen van tandheelkundige restauraties de industrie vormgeeft. Door gebruik te maken van een 3D-beeld printsysteem en materialen van non-metaal, kan de CAD/CAM technologie worden gebruikt om gefreesde keramische veneers, bruggen en kronen te produceren, evenals abutments voor implantaten.

Hoe werkt CAD/CAM?

De CAD/CAM-technologie is een innovatief idee dat tandartsen in staat stelt om tandheelkundige restauraties voor patiënten te ontwerpen via een computerscherm. Het werkt door het vastleggen van de tand(en) van een patiënt. Dit gebeurd door gebruik van een optische scanner met 3D-beeldweergave. De 3D-afbeelding kan worden gebruikt om een natuurlijk uitziende en goed passende tandprothese te ontwerpen. Na het ontwerpen van de gewenste restauratie met behulp van CAD-software, zal de kroon, brug of fineer worden gefreesd en verfijnd om vervolgens te passen bij een patiënt. Het doorpassen van de prothese gebeurd voor het verhitten en polijsten van de betreffende tandprothese.

De voordelen van CAD/CAM in een tandtechnisch laboratorium

Al jarenlang hebben digitale tandheelkundige laboratoria het conventionele systeem in de tandheelkunde overgenomen. Daarnaast gaan tandartsen mee met de trend door gebruik te maken van de mogelijkheden die de CAD/CAM technologie biedt. Zo kan een laboratorium worden uitgerust met de nieuwste materialen welke het werk eenvoudiger en efficiënter maken. Met deze methode voor het produceren van tandheelkundige restauraties, kunnen tandartsen werken binnen een comfortabele omgeving en voldoen aan de behoefte van patiënten aan een sterke en duurzame prothese. Enkele voordelen van tandheelkundige CAD/CAM technologie worden hieronder beschreven.

Tijdsefficiënt

Omdat de CAD/CAM technologie zowel de tand, het gebit als het tandvlees van een patiënt vastlegt en weergeeft in een 3D en deze vervolgens doorstuurt naar het laboratorium, kunnen tandartsen meer tijdsefficiënt werken en wordt het perfecte ontwerp voor de digitale tandheelkundige restauratie verkregen. Het stelt tandartsen ook in staat om de productie van restauraties te versnellen binnen 2 tot 5 dagen in plaats van 2 tot 3 weken bij het hanteren van meer conventionele procedures. In sommige gevallen kunnen patiënten hun restauraties op dezelfde dag van hun eerste afspraak laten uitvoeren.

ICT Specialist nodig?

Wij zijn een ICT Dienstverlener specifiek gericht op tandartspraktijken. Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

Voorspelling van de uiteindelijke restauratie

Met CAD/CAM technologie binnen de tandheelkunde, kan het resultaat van de restauratie en hoe deze er bij de patiënt uit zal zien worden voorspeld. Dit voorziet patiënten van een praktische ervaring welke het kiezen van het type restauratie dat het best bij de gezichtsvorm past makkelijker te maken. Zonder het gebruik van traditionele afdrukken, betekent dit dat patiënten een bezoek omwille van gebitsrestauratie als prettiger en eenvoudiger zullen ervaren.

Verbetert de kwaliteit van de restauratie

Met CAD/CAM hebben tandartsen de volledige controle over het proces welke nodig is bij het ontwerpen van een passende restauratie voor patiënten. Computer-Aided Design en Computer-Aided Manufacturing stellen tandartsen in staat een precieze en nauwkeurige tandheelkundige restauratie te ontwerpen en vervaardigen. Daarnaast kunnen tandartsen het patiënt vertrouwen in het vervaardigen van een restauratie verhogen wanneer deze goed past en een lange levensduur heeft.

Creëert een natuurlijk uitziend resultaat

CAD/CAM restauratie verdiend ook de voorkeur omdat het een natuurlijk eindresultaat creëert. Mede omwille van het keramiek dat niet transparant maar helder genoeg is om licht-doorlaatbaar te zijn. Dit lijkt sterk op glazuur, past goed in de mond en kan tevens worden gedragen als achterste kiezen. Deze technologie produceert tandrestauraties in een verscheidenheid van tinten, maten en kleuren. Net als CAD/CAM neemt ook de populariteit van de CAD/CAM technologie binnen de tandheelkundige industrie toe. Mede omdat het tandartsen in staat stelt hun diensten te verbeteren en hun patiënten een comfortabelere ervaring te bieden. Het kan worden gebruikt binnen cosmetische tandheelkunde procedures zoals onlays, inlays, kronen, kunstgebitten, facings en tandheelkundige implantaten

CAD/CAM for Dental Laboratories