Microsoft Azure: Waarom is Cloud Computing belangrijk?

Om het belang van Cloud Computing uit te leggen, maken we gebruik van een voorbeeld. U heeft een idee heeft voor een revolutionaire applicatie. Deze biedt een geweldige gebruikerservaring en heeft de capaciteit om zeer winstgevend te kunnen worden.

Om de applicatie succesvol te maken moet deze worden gelanceerd op het internet. Zo kunnen mensen de applicatie vinden en de voordelen daarvan bekend maken aan anderen.

Het lanceren van een applicatie op het internet is echter niet zo eenvoudig als het lijkt.

Daarvoor zijn verschillende componenten nodig. Zoals bijvoorbeeld servers, opslagapparatuur, ontwikkelaars, speciale netwerken en applicatiebeveiliging. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de applicatie werkt zoals deze bedoeld is. Een groot aantal componenten is dus noodzakelijk. Iets wat problematisch kan zijn.

Het afzonderlijk aanschaffen van al deze componenten is niet alleen kostbaar, maar neemt ook de nodig risico’s met zich mee. Er is een behoorlijke hoeveelheid kapitaal nodig om ervoor te zorgen dat de applicatie naar behoren werkt. Wanneer de applicatie niet zo enthousiast wordt ontvangen als verwacht, kunt u uw investering verliezen.

Wanneer de applicatie wél populair wordt, is de aanschaf van meer servers en opslagruimte noodzakelijk om te kunnen blijven voorzien in de behoefte van de gebruikers. Uiteraard verhoogd dit uw kosten. Cloud Computing biedt hier de oplossing. Cloud Computing kent veel voordelen. Zoals een veilige opslag en schaalbaarheid.

ICT Specialist nodig?

Wij zijn een ICT Dienstverlener specifiek gericht op tandartspraktijken. Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

Wat is Microsoft Azure?

Microsoft Azure is een Cloud Computing platform en online portaal in één. Hiermee heeft u toegang tot de cloud services en resources van Microsoft. Deze kunt u tevens beheren. Deze diensten en middelen omvatten het opslaan en transformeren van uw gegevens, afhankelijk van uw behoeften. Om toegang te krijgen tot deze diensten is alleen een actieve internetverbinding en de mogelijkheid tot het verbinden met het Azure portaal nodig.

Belangrijke wetenswaardigheden over Azure:

• Azure werd gelanceerd op 1 februari 2010. De lancering was aanzienlijk later dan AWS. Azure’s belangrijkste concurrent.
  • Beginnen met Azure is gratis. Daarna volgt een pay-per-use model. Dat betekent dat u alleen betaalt voor de diensten waarvoor u kiest.
  • Het is interessant om te benoemen dat 80% van de Fortune 500 bedrijven Azure diensten gebruiken voor hun Cloud Computing behoeften.
  • Azure ondersteunt meerdere programmeertalen. Zoals Java, Node Js en C#.
  • Een voordeel van Azure is het aantal wereldwijd verspreide datacenters. Dat zijn er maar liefst 42. Dit is het hoogste aantal datacenters voor een Cloud platform. Daarbij is Azure voornemens om nog eens 12 datacenters te realiseren. Het aantal datacenters van Azure zal dus binnenkort stijgen naar 54.

Wat zijn de verschillende Azure diensten en hoe werkt Microsoft Azure?

Azure biedt meer dan 200 diensten welke zijn onderverdeeld in 18 categorieën. Deze categorieën omvatten computing, networking, storage, IoT, migratie, mobile, analytics, containers, artificial intelligence en andere machine learning, integratie, management en developer tools, beveiliging, databases, DevOps, media identity en web services.

Dit zijn een aantal van de belangrijkste Microsoft Azure diensten per categorie:

Computing diensten

• Virtuele Machine

Met deze dienst kunt u in enkele seconden een virtuele machine of andere configuratie maken. Bijvoorbeeld in Windows of Linux.

• Cloud Service

Met deze dienst kunt u schaalbare toepassingen in de cloud maken. Nadat de applicatie is geïmplementeerd draagt Microsoft Azure zorg voor alle andere taken. Zoals provisioning, load balancing en health monitoring.

• Service Fabric

Service fabric vereenvoudigd het proces van het ontwikkelen van een microservice. Dit betreft een applicatie die andere gebundelde kleinere applicaties bevat.

• Functies

Met functies kunnen applicaties worden gemaakt in elke programmeertaal. Een voordeel van deze service is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over hardware eisen tijdens het ontwikkelen van applicaties. Dit verzorgt Azure voor u. U hoeft alleen zorg te dragen voor de aanlevering van de code.

Netwerken

• Azure CDN

Azure CDN staat voor Content Delivery Network. Het wordt gebruikt voor het leveren van content aan gebruikers. Microsoft Azure CDN maakt gebruik van een hoge bandbreedte. De inhoud kan worden overgebracht naar iedere persoon over de hele wereld. De CDN service maakt gebruik van een netwerk van servers. Deze zijn wereldwijd strategisch geplaatst zodat gebruikers snel toegang hebben tot de gegevens.

• Express Route

Met deze dienst kunt u uw on-premise netwerk via een privé verbinding verbinden met Microsoft cloud of andere diensten. Er vindt alleen communicatie plaats tussen het bedrijfsnetwerk en de dienst van uw keuze.

• Virtueel netwerk

Door gebruik te maken van het virtuele netwerk kunt u alle Azure services privé en veilig met elkaar laten communiceren.

• Azure DNS

Met deze dienst kunt u uw DNS of systeem domeinen laten hosten op Azure.

Opslag

• Disk Storage

Met deze dienst heeft u de keuze uit HDD (Hard Disk Drive) of SSD (Solid State Drive) als opslagmogelijkheid in combinatie met uw virtuele machine.

• Blob Storage

Deze dienst is geoptimaliseerd om een enorme hoeveelheid ongestructureerde data op te kunnen slaan. Inclusief tekst en binaire data.

• File Storage

Deze beheerde dienst voor bestandsopslag is toegankelijk via het SMB (Server Message Block) protocol.

• Queue Storage

Deze opslag biedt u stabiele wachtrijen voor een grote werklast. Deze dienst kan overal ter wereld worden geraadpleegd.

Waarom Azure gebruiken?

Nu u meer informatie heeft over de  diensten van Azure, bent u mogelijk geïnteresseerd in het verkennen van de verschillende toepassingen.

• Applicatie ontwikkeling: In Azure kan elke gewenste webapplicatie worden gemaakt.
  • Applicatie testen: Nadat u succesvol een applicatie heeft ontwikkeld op het platform, kunt u deze tevens testen.
  • Applicatie hosting: Wanneer u klaar bent met het testen, kan Azure u helpen bij het hosten van de applicatie.
  • Virtuele machines creëren: Met behulp van Azure kunt u virtuele machines creëren in elke gewenste configuratie.
  • Integratie en synchronisatie functies: Met Azure kunt u virtuele apparaten en mappen integreren en synchroniseren.
  • Metrics verzamelen en opslaan: Met Azure kunt u metrics verzamelen en opslaan. Zo kunt u makkelijker bepalen wat wel of juist niet werkt.
  • Virtuele harde schijven: Dit betreft uitbreidingen van de virtuele machines. Virtuele harde schijven bieden een enorme hoeveelheid dataopslag.

Microsoft Azure