tips tandarts

Wat is CEREC in tandheelkunde?

Steeds meer tandartsen en tandheelkundigen hebben toegang tot een krachtige technologie welke gebruik maakt van moderne computer- en productieprocessen. Maar wat is CEREC precies en van welke voordelen kunt u profiteren? In dit artikel leggen we uit hoe CEREC werkt en waarom dit voor sommige patiënten binnen een tandartspraktijk aantrekkelijk is.

Hoe werkt CEREC?

De afkorting CEREC staat voor Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramic. Het betreft een methode die ondersteunt in het vervaardigen van tandheelkundige gebitsrestauraties binnen een tandartspraktijk. Bijvoorbeeld om gebitsschade aan tanden door toedoen van tandbederf of letsel te kunnen herstellen.

Sommige tandartspraktijken zijn uitgerust met gespecialiseerde computerapparatuur waarmee restauraties kunnen worden ontworpen en vervaardigd. Deze apparatuur voor gebitsrestauraties wordt ook wel CAD/CAM genoemd. De afkorting staat voor Computer-Aided Design (CAD) en Computer-Aided Manufacturing (CAM).

ICT Specialist nodig?

Wij zijn een ICT Dienstverlener specifiek gericht op tandartspraktijken. Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

Gedurende dit proces worden er met specifieke computersoftware ontwerpen gemaakt op basis van afdrukken. Deze worden vervolgens doorgegeven aan een unit welke zorg draagt voor de vervaardiging van de keramische restauraties. Volgens het Journal of Dentistry en Oral Care kan CEREC worden ingezet voor het vervaardigen van:

 • Kronen
 • Inlays en onlays
 • Vaste bruggen
 • Veneers of facings
 • Tandheelkundige implantaten
 • Kunstgebitten of protheses
 • Andere tandheelkundige hulpmiddelen

CEREC heeft zowel voor- als nadelen. Aan de hand daarvan kan eenvoudig worden bepaald of CEREC voor u wel of juist geen ondersteuning kan zijn. Uiteraard is het raadplegen van een tandheelkundig specialist van belang. Deze kan u voorzien van een deskundig advies en antwoord op de vraag of CEREC past bij uw individuele behoeften.

CEREC bestaat doorgaans uit 3 stappen:

 1. Na het verdoven en prepareren van de te restaureren tand, maakt uw tandarts een scan of afdruk van uw mond.
 2. Met behulp van gespecialiseerde computersoftware ontwerpt uw tandarts een model van de restauratie. Deze wordt op maat gemaakt voor uw gebit en mond.
 3. De specificaties van het ontwerp zijn gerelateerd aan frees- of slijpapparatuur. Deze apparatuur zorgt ervoor dat de restauratie met een hoge mate van nauwkeurigheid wordt vervaardigd. De restauratie wordt vervolgens in uw mond geplaatst waarna de benodigde aanpassingen worden gemaakt. Daarna wordt de restauratie op uw tand of kies geplaatst.

De voordelen van CEREC

De hierboven beschreven methode kan uiterst voordelig zijn voor uw specifieke behoeften. Mede omdat door het gebruik van CEREC een aantal onprettige procedures tijdens gebitsrestauraties achterwege gelaten kunnen worden. Als er bij het vervaardigen van een kroon bijvoorbeeld geen gebruik zou worden gemaakt van CEREC, dan moet er eerst een afdruk naar een laboratorium worden gestuurd. Om de wachttijd van dagen of zelfs weken te kunnen overbruggen, plaatst uw tandarts een tijdelijke kroon. Door gebruik te maken van CEREC, kan zowel de wachttijd als het aantal tandartsbezoeken worden gereduceerd.

CEREC biedt een aantal uitstekende voordelen:

 • Tandheelkundig werk dat in de meeste gevallen meerdere tandartsbezoeken vereist, kan worden verricht en uitgevoerd in één enkele afspraak. Voor veel patiënten is dit een belangrijk voordeel. Het reduceert spanningen, stress en het vrijmaken van tijd.
 • Het frees- of slijpwerk kan doorgaans zeer nauwkeurig wordt uitgevoerd. Uw tandarts behoudt op deze manier meer controle over het proces.
 • Als de permanente restauratie in één afspraak kan worden afgerond, zijn er geen tijdelijke oplossingen nodig. Dit voorkomt niet alleen stressvolle situaties, maar verminderd mogelijk ook het risico op specifieke gebitsproblemen.

Mogelijke nadelen

Hoewel CEREC interessante voordelen biedt, is fit vooral ook van persoonlijke aard. Er bestaat namelijk geen oplossing welke geschikt is voor iedereen. In sommige gevallen zullen patiënten ervaren dat hun tandartspraktijk deze service niet kan bieden. Ook kan CEREC niet geschikt zijn voor ondersteuning bij het gebitsproblemen dat zij ervaren of is een behandeling gewoonweg te duur.

Mogelijke nadelen van CEREC:

 • De CEREC technologie vereist gespecialiseerde apparatuur en training. Dat is de reden waarom veel tandartspraktijken deze vorm van gebitsrestauraties niet aanbieden.
 • De kosten voor dit type gebitsrestauraties kunnen hoger zijn dan wanneer er oplossingen worden geboden waarbij meerdere tandartsbezoeken nodig zijn, of wanneer er afdrukken naar laboratoria moeten worden gestuurd.
 • Omwille van het fabricageproces, kan het kiezen van dit type restauratie de materiaalkeuze beperken.

CEREC biedt een aantal interessante voordelen. Zeker voor patiënten die het aantal tandartsbezoeken willen beperken. Nu u precies weet wat CEREC is en welke voordelen het biedt, is het goed om er rekening mee te houden dat alleen een tandarts of mondhygiënist kan bepalen of deze technologie geschikt is voor uw situatie.

Cerec for Dentistry