tips tandarts

Cloud diensten

Wat is Cloud – alles wat je moet weten

Nagenoeg iedereen heeft wel eens van de term Cloud. Zoals je waarschijnlijk wel weet ziet het op een manier om je gegevens op te slaan. Maar hoe werkt het precies? En welke soorten Cloud kunnen we onderscheiden? Om hier achter te komen is het handig om snel verder te lezen, we laten het je hieronder namelijk allemaal zien!

Wat is de Cloud eigenlijk?

Cloud computing is de levering van computerdiensten – inclusief servers, opslag, databases, netwerken, software, analyse en intelligentie – over het internet. Dit noemen we ook wel de Cloud. Dit kan je een snellere innovatie, flexibele middelen en aanzienlijk veel schaalvoordelen te bieden. Je betaalt gewoonlijk alleen voor clouddiensten die u gebruikt. Dit maakt het mogelijk om je bedrijfskosten te verlagen en om je online infrastructuur efficiënter te beheren. Door de vele voordelen zijn er steeds meer bedrijven en organisaties die ervoor kiezen om met een bepaalde Cloud te werken.

ICT Specialist nodig?

Wij zijn een ICT Dienstverlener specifiek gericht op tandartspraktijken. Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

De verschillende soorten Cloud services

Er zijn drie soorten Cloud servies te onderscheiden. Deze zijn gebaseerd op wie de Cloud host en wie de onderliggende infrastructuur beheert: ze zijn privé, openbaar en hybride. Publieke Cloud diensten worden beschikbaar gesteld aan iedereen die diensten wil kopen of leasen. De drie grootste aanbieders van clouddiensten zijn momenteel Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud Platform. De diensten vallen meestal in een van de drie categorieën:

  • Software-as-a-service (SaaS): Een op abonnementen gebaseerde licentie van software die centraal wordt gehost.
  • Platform-as-a-service (PaaS): een computerplatform voor het ontwikkelen of hosten van applicaties
  • Infrastructure-as-a-service (IaaS): een volledige netwerk- of computerinfrastructuur

Particuliere Cloud diensten worden door ondernemingen gebouwd voor gebruik door hun werknemers en partners en zijn vaak on-premisse datacenters. Hybride Cloud diensten combineren de twee om de voordelen te bieden van de directe controle van een private Cloud en de snelheid en schaalbaarheid van een publieke Cloud.

Gebruik van de Cloud

Je gebruikt op dit moment waarschijnlijk zelf de Cloud, zonder dat je dit echt door hebt. Als je een online dienst gebruikt om e-mail te versturen, documenten te bewerken, films of tv te kijken, naar muziek te luisteren, spelletjes te spelen of foto’s en andere bestanden op te slaan, zal je waarschijnlijk gebruik maken van de Cloud. Je bent immers verbonden met het internet en je slaat het niet op via een externe opslag. De eerste Cloud computing-diensten zijn amper tien jaar oud, echter zien we dat de techniek door nagenoeg iedereen gebruikt wordt. Er zijn zelfs speciale laptops die volledig via de Cloud werken, dit zijn de bekende Chromebooks van Google.