Wat is UTP kabel?

UTP-kabel is een type bedrading dat typisch wordt gebruikt in computernetwerken. Het staat voor Unshielded Twisted Pair, en verwijst naar de twee geïsoleerde koperdraden die in elkaar zijn gedraaid en samen de kabel vormen. UTP is een van de meest gebruikte soorten bekabeling in netwerken, en biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere soorten bekabeling. In dit artikel zullen we nader ingaan op wat UTP is en hoe het werkt. We bespreken ook enkele van de voordelen die het biedt ten opzichte van andere soorten bekabeling.

1. UTP-kabel is een niet-afgeschermd getwist paar (UTP) telecommunicatiebekabelingsnorm.

UTP-kabel is een type bekabeling dat wordt gebruikt in een groot aantal telecommunicatietoepassingen. Hij bestaat uit vier getwiste aderparen, elk met een eigen afscherming. UTP-kabel wordt meestal gebruikt voor telefoonlijnen, Ethernet-netwerken en andere datacommunicatiesystemen. Een voordeel van UTP-kabel is dat deze relatief gemakkelijk te installeren en te onderhouden is. Bovendien is UTP-kabel minder duur dan andere soorten bekabeling, waardoor het een populaire keuze is voor veel bedrijven en woningen. UTP-kabel kan gevoelig zijn voor interferentie van elektromagnetische velden, zodat het belangrijk is dat deze op de juiste wijze wordt geïnstalleerd om problemen te voorkomen.

2. Hij wordt gebruikt voor spraak-, data- en videotransmissie

UTP-kabel wordt meestal gebruikt voor spraak- en datatransmissie. Hij kan ook worden gebruikt voor videotoepassingen, zoals beveiligingscamera’s. UTP-kabel is meestal gemaakt van koper, dat een goede geleider van elektriciteit is. De paarsgewijs getwiste draden in UTP-kabel helpen overspraak, of interferentie tussen de twee draden, te verminderen. UTP-kabel is verkrijgbaar in een aantal verschillende kwaliteiten, elk ontworpen voor een specifieke toepassing. Categorie 5e-kabel wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor Ethernet-netwerken, terwijl categorie 6-kabel is ontworpen voor Gigabit Ethernet-toepassingen.

ICT Specialist nodig?

Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

3. Er zijn vier paar koperdraden in de kabel

UTP-kabel bevat doorgaans vier paar koperdraden. De paren zijn in elkaar gedraaid om overspraak en interferentie te verminderen. UTP-kabel is verkrijgbaar in een groot aantal verschillende kwaliteiten, elk ontworpen voor een specifieke toepassing. Categorie 5e-kabel wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor Ethernet-netwerken, terwijl categorie 6-kabel is ontworpen voor Gigabit Ethernet

4. De maximale afstand voor UTP-kabel is 100 meter

De maximale afstand voor UTP-kabel is 100 meter. Voor langere afstanden kan glasvezelkabel of een ander type bekabeling nodig zijn.

5. Kan worden gebruikt in binnen- en buitentoepassingen

UTP-kabel kan zowel in binnen- als buitentoepassingen worden gebruikt. Het is belangrijk het juiste type kabel voor de toepassing te kiezen. UTP-kabels voor buiten moeten bijvoorbeeld geschikt zijn voor directe ingraving.

6. UTP-kabels zijn verkrijgbaar in een verscheidenheid van kleuren

UTP-kabels zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren. De meest voorkomende kleur is grijs, maar UTP-kabels zijn ook verkrijgbaar in andere kleuren, zoals blauw, groen, oranje en wit wel zo handig om organisatie in je patchkast te krijgen.