16 Effectieve tips om de computer veilig en beveiligd te houden
Computers zijn gemaakt om uw productiviteit te verhogen, daarom moet u weten hoe u Computer veilig en beveiligd te houden moet hebben
Computer veilig en beveiligd te houden
Computers zijn gemaakt om uw productiviteit te verhogen, daarom moet u weten hoe u Computer veilig en beveiligd te houden moet hebben – dit kan voor persoonlijk of zakelijk gebruik zijn. Automatisering is mogelijk door het gebruik van computers en internet om ons dagelijks werk en transacties net dat beetje efficiënter en nauwkeuriger te maken.
Er zijn echter verschillende gevaren voor de beveiliging van computers. Virus, malware en andere vormen van online gevaren bevinden zich overal in de digitale omgeving. Op basis van de statistieken wordt ongeveer 40% van de computers van alle huishoudens getroffen door virussen. In de wereld wordt meer dan 30% van de computers bedreigd. Onlangs nog werden ten minste 150 landen getroffen door een cyberaanval in de vorm van “ransomware”.
Los van het oplossen van problemen, is het natuurlijk het beste om altijd voorzichtig te zijn. iedereen moet voorkomen dat verschillende soorten computerbedreigingen en -risico’s zijn of haar computers weten te bereiken. Volg deze 16 effectieve tips om je computer veilig en beveiligd te houden:
Installeer Anti-Virus Software
Het is een standaard stap om te ondernemen, je moet echt een antivirussoftware op je computer installeren. Er zijn veel gratis antivirussoftware beschikbaar op het internet. Naast het virus is er ook andere software die zich specifiek richt op andere bedreigingen zoals malware, spyware en Trojaanse paarden. Deze kunnen onder andere de prestaties van je computer vertragen.
Update je OS & Software
Houd je computer up-to-date. Controleer van tijd tot tijd of er updates van het besturingssysteem en de software beschikbaar zijn. De updates helpen bij het oplossen van bepaalde onregelmatigheden in je systeem die het risico kunnen verhogen dat er bedreigingen op je computer terechtkomen.
Check je Firewall
De firewall fungeert als een barrière tussen de computer en eventuele ongeautoriseerde programma’s die via het internet toegang proberen te krijgen tot het systeem. De meeste computersystemen, met name Windows, hebben ingebouwde firewall hardware. Controleer of deze is ingeschakeld. Je kunt ook firewall software installeren voor net even wat meer veiligheid.
ICT Specialist nodig?
Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.
Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.
Maak een back up van je data
Zorg ervoor dat je een back-up maakt van al uw gegevens op een externe opslag. Het maken van back-ups kan online of via een extern opslagapparaat. Je kunt al je gegevens naar een online cloudopslag sturen, zoals Dropbox en Google Drive. Dit is belangrijk voor het geval je computer crasht als gevolg van een stroomstoring of cyberaanval.
Voer altijd een scan uit
Je kunt niet voorkomen dat andere apparaten worden aangesloten op je computer – flash drives, externe opslagapparaten en smartphones. Maak er een gewoonte van dat je deze externe apparaten grondig scant voordat je ze opent om te voorkomen dat er virussen binnenkomen.
Bescherm uw e-mail
Een van de favoriete manieren voor virussen en andere vormen van veiligheidsbedreigingen om binnen te komen is je e-mail. Zorg ervoor dat je spamfilters inschakelt en een anti-spam of virusextensies toevoegt die je e-mail regelmatig op online bedreigingen scant.
Klik niet op e-mailkoppelingen
Sommige e-mails kunnen nog steeds in je inbox komen. Wanneer je ze opent, moet je niet op de e-maillinks klikken, vooral niet als de afzender van de e-mail onbekend is. De meeste hiervan zijn fraudeurs en phishers. Meestal komen ze in de vorm van banken, verzekeringsmaatschappijen, promo’s, spelletjes, loterijen enz.
Gebruik Betrouwbare Browsers
Gebruik browsers die veel gebruikt worden en waarvan bekend is dat ze veilig en betrouwbaar zijn. De meest betrouwbare browsers zijn Firefox, Safari en Chrome. Deze browsers hebben ingebouwde beveiligingsfuncties die het risico van uw computer op het verwerven van virussen, malware, enz. tot een minimum beperken. Je kunt ook de beveiligings- en privacy instellingen van de browsers controleren waar je bepaalde gebieden in de browser kunt beheren die de beveiliging versterken.
Controleer de beveiliging van de website
Als je een website bezoekt, bekijk dan de informatie op de website. In de meeste browsers kun je deze naast de URL vinden. In principe zal het je vertellen of de website “Veilig” of “Niet Veilig” is. Maar zelfs “Veilige” websites zijn niet 100% veilig, omdat ze gebruik kunnen maken van cookies die een inbreuk vormen op uw privacy.
Wees selectief bij het bezoeken van sites
Zorg er in verband met de vorige tip voor dat je jouw gezond verstand gebruikt en dat je selectief bent ten aanzien van de websites die je opent. Open bekende en vertrouwde websites. Vermijd het openen van pornosites, goksites, promo-sites, enz. omdat dit de favoriete gastheren van virussen zijn.
Filter Downloads
Sommige browsers hebben een beveiligingsfunctie die je vraagt of je door wilt gaan met een download. Ze kunnen je vragen of het bestand dat je gaat downloaden materiaal bevat dat je computer kan beschadigen. Bovendien moet je, voordat je de gedownloade bestanden opent, ervoor zorgen dat je ze eerst scant, aangezien ze ook virussen kunnen bevatten.
Beheer je wachtwoorden
Het is het beste dat je de sterkste wachtwoorden kiest die je kunt bedenken. Gebruik niet dezelfde wachtwoorden voor verschillende accounts. Vermijd het gebruik van verjaardagen, naaminitialen en andere gemakkelijk te raden wachtwoorden. Bovendien is het belangrijk dat je jouw wachtwoorden regelmatig een keer per maand bijwerkt om de beveiliging aan te scherpen.
Voeg site blockers toe
Naast de ingebouwde beveiligingsfuncties browsers zijn er ook site blockers beschikbaar op het web. Site blockers blokkeren potentiële websites die fraude, phishing, oplichterij en andere bedreigingen kunnen bevatten of er bij betrokken kunnen zijn. Je kunt deze site blockers ook programmeren om bepaalde sites met bepaalde trefwoorden te blokkeren. Ze kunnen ook helpen bij het blokkeren van pop-up advertenties en sites.
Vermijd openbare Wi-Fi
Vertrouw niet zosnel op openbare Wi-Fi. Iedereen die kwaadwillig in je omgeving is, kan in het geheim toegang hebben tot je accounts of je wachtwoorden stelen via de Wi-Fi. We raden je aan een Virtual Private Network of VPN te gebruiken. Deze versleutelt je verbinding door verbinding te maken met een veilige en beveiligde server in een ander land.
Laat je niet misleiden door Online Deals
Op het internet zijn er overal in een website en op een pagina veel advertenties en aanbiedingen te vinden. Meestal lijken ze zo verleidelijk en aantrekkelijk. Meestal zijn ze met opzet gemaakt om zo te verschijnen. Vermijd zoveel mogelijk het klikken op online deals of op advertenties die je niet kent. Meestal zullen ze je doorverwijzen naar een website die honderden virussen bevat.
Volg ons op Twitter