FAQ items aan het laden...

5 Dingen Die U Nooit Op Een Werkcomputer Zou Moeten Doen

Of u nu op afstand of op kantoor werkt, de grens tussen persoonlijke en zakelijke taken kan vervagen wanneer u op uw bedrijfscomputer werkt.

Of u nu op afstand of op kantoor werkt, de grens tussen persoonlijke en zakelijke taken kan vervagen wanneer u op uw bedrijfscomputer werkt. Als u tijdens het werk het grootste deel van uw tijd achter een computer zit, is het niet ongebruikelijk dat u gehecht raakt aan uw desktop-pc.

Na verloop van tijd kan dit ertoe leiden dat u persoonlijke dingen doet op een werkcomputer. In het begin is het misschien gewoon persoonlijke e-mail checken tijdens een lunchpauze. Maar naarmate de grens steeds verder wordt overschreden, kan het ertoe leiden dat iemand zijn werkcomputer net zo veel gebruikt om persoonlijke redenen als om werktaken.

ITR Automatisering

Uit een onderzoek onder meer dan 900 werknemers bleek dat slechts 30% zei dat ze hun pc op het werk nooit voor persoonlijke activiteiten gebruikten. De overige 70% gaf toe om verschillende persoonlijke redenen hun werkcomputer te gebruiken.

Enkele van de niet-werkgerelateerde dingen die mensen op een werkcomputer doen, zijn:

  • Persoonlijke e-mail lezen en verzenden
  • Nieuwskoppen scannen
  • Online winkelen
  • Online bankieren
  • Sociale media checken
  • Muziek streamen
  • Video’s/films streamen

Het is een slecht idee om werk en privé te combineren, hoe veel handiger het ook is om uw werk-pc overdag te gebruiken voor een persoonlijke taak. U kunt een reprimande krijgen, een datalek in uw bedrijf veroorzaken of mogelijk uw baan verliezen.

Hier zijn verschillende dingen die u nooit op uw werk-pc zou moeten doen.

1. BEWAAR UW PERSOONLIJKE WACHTWOORDEN IN DE BROWSER

ICT Specialist nodig?

Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

Veel mensen beheren hun wachtwoorden door hun browser toe te staan ze op te slaan en ze vervolgens automatisch in te vullen. Dit kan handig zijn, maar het is niet erg veilig als u de toegang tot die pc verliest.

Wanneer de computer die u gebruikt niet van u is, kan deze op elk moment worden weggenomen om een aantal redenen, zoals een upgrade, reparatie of tijdens een onverwachte beëindiging.

Als iemand anders toegang heeft tot dat apparaat en u zich nooit hebt afgemeld bij de browser, betekent dit dat ze uw wachtwoorden kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot uw cloudaccounts.

Niet alle oudere pc’s worden ergens in een opslagruimte opgeslagen of vernietigd. Sommige bedrijven schenken ze aan goede doelen, die uw wachtwoorden in de handen van een vreemde kunnen achterlaten als de pc niet correct is gewist.

2. PERSOONLIJKE GEGEVENS OPSLAAN

Het is gemakkelijk om er een gewoonte van te maken om persoonlijke gegevens op uw werkcomputer op te slaan, vooral als uw thuis-pc niet veel opslagruimte heeft. Maar dit is een slechte gewoonte en laat je openstaan voor een aantal grote problemen:

  • Verlies van uw bestanden: als u om welke reden dan ook de toegang tot de pc verliest, kunnen uw bestanden voor altijd verloren gaan
  • Uw persoonlijke bestanden zijn toegankelijk voor het bedrijf: veel bedrijven hebben back-ups van werknemersapparaten om gegevensverlies te voorkomen. Dus die strandfoto’s die op uw werk-pc zijn opgeslagen en waarvan u liever niet wilt dat iemand anders ze ziet, kunnen in het hele bedrijf toegankelijk zijn omdat ze worden vastgelegd in een back-upproces.

3. BEZOEK SKETCHY WEBSITES

U moet ervan uitgaan dat elke activiteit die u op een werkapparaat uitvoert, wordt gecontroleerd en toegankelijk is voor uw baas. Bedrijven hebben vaak cyberbeveiligingsmaatregelen getroffen, zoals DNS-filtering die is ontworpen om te beschermen tegen phishing-websites.

Hetzelfde type software kan ook een waarschuwing sturen als een werknemer een schetsmatige website bezoekt die als gevaarlijk wordt beschouwd voor de veiligheid (wat veel schetsmatige websites zijn).

Bezoek op uw werkcomputer nooit een website die u niet graag zou bezoeken terwijl uw baas over uw schouder meekijkt.

4. LAAT VRIENDEN OF FAMILIE HET GEBRUIKEN

Wanneer u op afstand werkt en uw werkcomputer een vaste waarde in uw huis is, kan het verleidelijk zijn om een vriend of familielid deze te laten gebruiken als daarom wordt gevraagd. Werk-pc’s zijn vaak krachtiger dan een typische thuiscomputer en kunnen zelfs door het bedrijf geleverde software bevatten die iemand niet zelf zou kopen.

Maar iemand anders toestaan uw werkcomputer te gebruiken, kan een inbreuk vormen op de gegevensbeschermingsregels waaraan uw bedrijf zich moet houden.

Alleen al het feit dat de persoonsgegevens van uw klanten of andere medewerkers ingezien kunnen worden door iemand die daartoe niet bevoegd is, kan een forse straf opleveren.

Bovendien kan een kind of vriend die niet goed thuis is in cyberbeveiliging een phishingsite bezoeken en uw werkapparaat infecteren, wat op zijn beurt de cloudopslag van uw bedrijf infecteert, waardoor u verantwoordelijk wordt voor een inbreuk.

Minstens 20% van bedrijven hebben tijdens de pandemie te maken gehad met een datalek als gevolg van een externe werknemer.

5. UIT HET BEDRIJF GEÏNSTALLEERD APPS ZOALS BACK-UPS EN ANTIVIRUS UITSCHAKELEN

Als u probeert uw werk gedaan te krijgen en een back-up begint en uw pc vertraagt tot een crawl, kan het verleidelijk zijn om het back-upproces uit te schakelen. Maar hierdoor kunnen de gegevens op uw computer onbeschermd en onherstelbaar blijven in het geval van een harde schijf crash of ransomware infectie.

Door het bedrijf geïnstalleerde apps zijn er niet voor niets en het is meestal voor cyberbeveiliging en bedrijfscontinuïteit. Deze mogen niet worden uitgeschakeld, tenzij met uitdrukkelijke toestemming van uw supervisor of het IT-team van het bedrijf

HOE VEILIG IS HET APPARAAT DAT JE GEBRUIKT OM VANUIT HUIS TE WERKEN?

Of u nu op afstand werkt en zich zorgen maakt over het veroorzaken van een datalek of een bedrijfseigenaar bent met meerdere externe teamleden om te beveiligen, apparaat bescherming is belangrijk. Plan vandaag nog een apparaat beveiligingscontrole in.