FAQ items aan het laden...

Bedrijfscontinuïteitsplan: De 8 belangrijkste fouten die uw bedrijf kunnen verlammen

De enige manier om je activiteiten voort te zetten in geval van tegenslag is door een goed doordacht bedrijfscontinuïteitsplan op te zetten.

De enige manier om je activiteiten voort te zetten in geval van tegenslag is door een goed doordacht bedrijfscontinuïteitsplan op te zetten. Je moet alleen een aantal fouten vermijden bij het ontwikkelen van deze strategie.

Je activiteiten lijken misschien efficiënt en foutloos, maar de realiteit is dat er op elk moment problemen op kunnen duiken. Of je nu een belangrijke klant hebt verloren of geen goede teamdynamiek hebt weten te bereiken, het is essentieel om altijd door te blijven gaan.

Dat is waar je bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) om de hoek komt kijken.

ITR Automatisering

Je BCP schetst hoe je bedrijf zijn activiteiten zal voortzetten tijdens ongeplande obstakels. Het is gedetailleerder dan een rampherstelplan en bevat noodvoorzieningen voor processen, personeel, activa en partners. Het kan ook checklists bevatten voor apparatuur en voorraden, back-ups van gegevens en informatie over hulpverleners.

De inhoud kan variëren, maar een bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) kan je helpen diverse problemen op te lossen en de productiviteit te herstellen om altijd weer aan alle eisen te kunnen voldoen. De enige manier om de vruchten van je bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) te plukken, is door fouten in de ontwikkelingsfase zo goed mogelijk te vermijden.

Dit artikel geeft een overzicht van de acht grootste fouten die je moet vermijden bij het opstellen van je bedrijfscontinuïteitsplan.

ICT Specialist nodig?

Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

BEDRIJFSCONTINUÏTEITSPLAN DE ACHT FOUTEN

FOUT NR. 1 – UW MEDEWERKERS NEGEREN

Organisaties die na een onverwacht incident weer op de rails willen komen, moeten zich bij het opstellen van een bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) richten op de behoeften van hun medewerkers. Anders lopen ze mogelijk ernstige veiligheidsrisico’s.

Plan daarom elke situatie die je werknemers tijdens een verstoring kan treffen. De lijst omvat noodcommunicatieprotocollen, evacuatieroutes en vele andere belangrijke details. Zo weet je zeker dat je team alles heeft wat nodig is om de storm te doorstaan.

Bespreek het plan bovendien met je personeel en vraag hun mening over belangrijke veiligheidszaken. Je kunt hen ook vertellen dat je er zult zijn voor ondersteuning als er een crisis plaatsvindt. Dit geeft je mensen gemoedsrust, wetende dat hun leider om hen geeft.

FOUT #2 – GEEN REKENING HOUDEN MET KLEINE DETAILS

Na het opstellen van een algemeen bedrijfscontinuïteitsplan (BCP), verzuimen veel bedrijven na te denken over specifieke details die ervoor zorgen dat ze hun plan kunnen uitvoeren. Dit is een grote fout nu dit kan leiden tot gegevensverlies.

Tot de kleine punten die je in je bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) moet opnemen, behoren logistieke overwegingen. Hierbij kan je denken aan technologie en ondersteuning van medische hulp.

Zo is het bijvoorbeeld van cruciaal belang om je medische hulpverleners op de hoogte te brengen van het plan, omdat zij dan op tijd hun regelingen kunnen treffen. Je moet je belangrijkste personeel ook vertellen met wie ze contact moeten opnemen als ze medische hulp nodig hebben tijdens ongevallen. Een ander goed idee is om te bepalen hoe je team op een veilige manier toegang kan krijgen tot gegevens als ze niet op kantoor kunnen komen.

Door rekening te houden met de kleinste details kun je je gegevens beschermen en zelfs het leven van je personeel redden. Laat de ontwikkeling daarom niet aan het toeval over – neem het bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) regelmatig door om er zeker van te zijn dat het effectief en up-to-date is.

FOUT #3 – JE PERSONEEL NIET LATEN ZIEN HOE HET PLAN WERKT

Terwijl veel leiders broeden op downtime, slagen ze er vaak niet in hun teamleden te laten zien hoe ze het plan moeten uitvoeren en de productiviteit zo min mogelijk moeten verlagen.

Zoals eerder aangegeven, zijn je medewerkers essentieel voor de doeltreffendheid van uw bedrijfscontinuïteitsplan (BCP). De enige manier om hun rollen correct uit te voeren, is door het plan goed te leren kennen.

Om dit te verzekeren, leg uit hoe het personeel moet reageren tijdens crisissen. Vertel je mensen hoe ze met hun klanten moeten omgaan als de systemen uitvallen. Vergeet niet de locatie en de roosters die van kracht zijn als het hoofdkantoor niet bereikbaar is.

Het laatste deel is om je team deze taken te laten oefenen, zodat ze vervolgens gemakkelijker dingen kunnen uitvoeren als er een ramp gebeurt.

FOUT #4 – OPERATIONELE CONTINUÏTEIT BELANGRIJKER VINDEN DAN TEAMVEILIGHEID

Als er ongelukken gebeuren, is het begrijpelijk dat bedrijfseigenaren zich richten op het beoordelen van de gevolgen voor hun bedrijf. Toch kan het verwaarlozen van alleen de operationele continuïteit en het verwaarlozen van de veiligheid van je personeel nefaste gevolgen hebben.

Je mensen zijn van cruciaal belang voor de juiste uitvoering van uw bedrijfscontinuïteitsplan (BCP), controleer dit daarom altijd eerst even. Gegevensplannen die niemand kan faciliteren zijn niets waard, ongeacht de doeltreffendheid.

Je moet ervoor zorgen dat je personeel veilig en bereikbaar is na een crisis. De crisisbeheersingstaakgroep moet gemakkelijk contact met hen kunnen opnemen en kijken of ze hen kunnen helpen.

Dit zal helpen garanderen dat je team na een ongeval snel weer aan de slag kan.

FOUT NR. 5 – HET HEBBEN VAN ONJUISTE TECHNISCHE OPLOSSINGEN

Wachten tot problemen voorkomen voordat je gratis hotlines voor je werknemers instelt, is een grote fout om te maken. Als je geen back-ups van je gegevens maakt, kunnen je systemen onbruikbaar worden in geval van gegevensinbreuken.

Als je niet beschikt over de juiste technologie om ongevallen te beperken, kunt je jouw bedrijf blootstellen aan hogere risico’s, inkomstenverlies en langdurige downtime.

Om dit te voorkomen, raadpleeg je technologiespecialisten of je IT-sector om na te gaan of je systeem alle functies en componenten heeft die je netwerken intact kunnen houden. Een dergelijk systeem zou je in staat moeten stellen om de communicatie te stroomlijnen, de downtime te minimaliseren en je werklast beter te beveiligen.

FOUT #6 – SLECHTS ÉÉN PERSOON BEHEERT HET PLAN

In je eentje een bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) ontwikkelen is mogelijk, maar het is ook vatbaarder voor fouten. Een veel betere aanpak is om mensen van alle afdelingen samen te brengen om rekening te houden met alle eventualiteiten. Anders beperk je het inzicht van je team in alle processen en risico’s van je plan.

Het vormen van een BCP-managementteam waarin meerdere functies en afdelingen zijn vertegenwoordigd, biedt een breed perspectief voor je planning. Deze diversiteit is in staat om te hepen bij het oplossen van problemen en het stroomlijnen van je strategie.

FOUT #7 – BREDE GENERALISATIES GEBRUIKEN

Continuïteitsplannen met brede generalisaties leiden vaak tot onzekerheid en verwarring. Een BCP moet beknopt zijn en elk detail in korte stappen uitleggen als dit mogelijk is. Zo kan iedereen de aanwijzingen begrijpen en zijn rol visualiseren.

FOUT #8 – RISICOBEOORDELING OVERSLAAN

Risicobeoordelingen zijn een kritieke stap die moet plaatsvinden voordat je zomaar jouw bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) ontwikkelt. Zoals de naam al doet vermoeden, kunnen ze je helpen de potentiële risico’s in je omgeving te ontdekken.

Afhankelijk van de grootte van je organisatie, de locatie en de activiteiten, loopt je bedrijf verschillende soorten risico’s. Het is bijvoorbeeld niet nodig plannen te maken voor rampherstel na een orkaan als je regio daar niet vatbaar voor is. Dat zou alleen maar meer kosten en tijdverlies opleveren.

ICT Specialist nodig?

Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

LAAT JE ACTIVITEITEN NIET STILVALLEN

Een gedetailleerd BCP komt een heel eind in het verbeteren van je reactie op rampen. Door de hierboven genoemde fouten te vermijden ben je in staat om de juiste keuzes te maken en kan je personeel eenvoudiger inspelen op nieuwe omstandigheden.

Als je hulp nodig hebt bij het opstellen van uw bedrijfscontinuïteitsplan (BCP), bel ons dan vandaag nog. Laten we een vrijblijvend gesprek voeren om te bepalen hoe we je kunnen helpen.

Volg ons op Twitter