FAQ items aan het laden...

Cybercriminelen: Telefonische oplichting en phising voorkomen?

De ene keer proberen cybercriminelen je op te lichten via telefoon, de andere keer via e-mail.

De ene keer proberen cybercriminelen je op te lichten via telefoon, de andere keer via e-mail. We ontvangen regelmatig berichten dat consumenten worden opgebeld door oplichters die zich voordoen als medewerkers van Microsoft. Het gaat hier in alle gevallen om zogenaamde phishing-aanvallen, waarbij criminelen privacygevoelige informatie proberen te stelen. Microsoft zal zelf nooit ongevraagd bellen naar consumenten. Ben jij telefonisch of via e-mail benaderd door oplichters? Neem dan direct maatregelen. Voorkomen dat jij slachtoffer wordt van de zogenaamde phising-aanvallen? Lees de 5 tips..

1. Vertrouw geen ongevraagde telefoontjes

Cybercriminelen versturen frauduleuze e-mailberichten en zetten valse websites op. Maar ze kunnen je ook opbellen en beweren dat ze van Microsoft zijn. De gouden regel: Microsoft zal je nooit bellen en kosten in rekening brengen voor het oplossen van computerproblemen. Als je dus zo’n telefoontje krijgt, wees dan meteen op je hoede. De oplichters bieden je zogezegd hulp aan bij het oplossen van je computerproblemen of ze maken je wijs dat ze van het hoofdkantoor van Windows of Microsoft zijn. De bedriegers vragen vervolgens je toestemming om je computer over te nemen en voor dat je het weet wissen zij al je bestanden op je computer, waarvoor ze nadien geld vragen om die terug op je computer te krijgen.

2. Herken een phishingbericht of misleidende e-mail

Een phishingbericht of misleidende e-mail is vaak te herkennen aan een aantal factoren:

  • Er wordt een iets te mooi aanbod voorgesteld.
  • Je wordt gevraagd om je privé-of accountgegevens op te sturen.
  • Er staan spelfouten in het bericht.
  • Het e-mailadres heeft een buitenlandse domeinnaam zoals someone@example.uk.com.

ICT Specialist nodig?

Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

3. Verwijder verdachte mails en ga er niet op in

Phishingberichten proberen via een e-mail jouw persoonlijke gegevens of geld te verkrijgen. Reageer nooit op e-mails die je vragen privé-of accountgegevens op te sturen. Klik in e-mails die je niet vertrouwt nooit op een link die je zogezegd naar de website van een bedrijf brengt. Die website kan vervalst zijn. Open ook nooit een bijlage bij een verdacht uitziende mail. Als de e-mail van een bedrijf afkomstig lijkt, neem dan telefonisch of online contact op met dat bedrijf om te controleren of die e-mail ook echt van hen afkomstig is.

4. Meld misbruik

Ook door phishingberichten of ongevraagde e-mail te melden, help je Microsoft bij het blokkeren van spammers. En je hoeft er niet veel voor te doen! Als je een Hotmail of Outlook e-mailadres hebt, ga dan naar Outlook.com, klik op de pijl naast Ongewenst en kies Phishingbericht. Zo wordt de misleidende e-mail bij ons gemeld. Word je opgebeld door iemand die beweert van Microsoft te zijn, noteer de informatie van de beller. Meld dit onmiddellijk aan de politie en dien een klacht in bij Federal Crime Unit.

5. Beveilig je computer

Ben je telefonisch benaderd door iemand die zich voordeed als medewerker van Microsoft, en heb je gevoelige informatie afgegeven? Of denk je dat je mogelijk schadelijke software hebt geïnstalleerd of phishers toegang hebt gegeven tot je computer? Neem dan direct de volgende maatregelen:

  • Wijzig alle mogelijke wachtwoorden: je computer, je e-mailaccount, je internetbankieren, je creditcards, je sociale media en meer. Bij voorkeur vanaf een andere computer.
  • Download en installeer Microsoft Safety Scanner gratis op je computer en voer een scan uit op schadelijke software.
  • Gebruik antivirus-software. Heb je Windows 7, download dan Microsoft Security Essentials. Heb je Windows 8.1 of Windows 10, dan is er automatisch een gratis virusscanner, Windows Defender, geïnstalleerd.

Volg ons op Twitter