FAQ items aan het laden...

Thuisbeveiliging: waarom zou je moeten zetten? IoT-apparaten op een wifi-gastnetwerk

Hackers kunnen uw slimme koelkast gebruiken om verbinding te maken met uw computer of smartphone! Lees waarom u een gast-wifi-netwerk voor uw IoT-apparaten moet opzetten.

Het aantal apparaten met internetverbinding in huizen groeit. Het is de afgelopen tien jaar exponentieel toegenomen. Een gemiddeld huis heeft nu 10,37 apparaten die met internet zijn verbonden. Iets meer dan de helft daarvan zijn pc’s en mobiele apparaten en de rest zijn IoT-apparaten.
IoT staat voor Internet of Things. Het betekent elk ander type “slim apparaat” dat online verbinding maakt. IoT-apparaten in een huis kunnen alles zijn, van je streamingstick tot je slimme koelkast. Slimme babyfoons en Alexa-spraakassistenten zijn ook IoT.

ITR Automatisering

Er is ook een andere verandering die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden. Het is de toename van werken op afstand en hybride werk. De pandemie veroorzaakte een grote verschuiving in waar we werken, waardoor het standaard kantoorparadigma op zijn kop werd gezet.
Nu is werken op afstand de norm geworden voor veel bedrijven over de hele wereld. Dit heeft geleid tot meer toezicht op de beveiliging van al die IoT-apparaten. Ze delen nu een wifi-netwerk met zakelijke gegevens en apparaten.
Hier zijn twee alarmerende statistieken die het probleem met IoT-beveiliging illustreren:
• Tijdens de eerste zes maanden van 2021 was het aantal IoT-cyberaanvallen met 135% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.
• Geschat wordt dat bij meer dan 25% van de cyberaanvallen op bedrijven IoT-apparaten betrokken zijn

Hackers gebruiken IoT-apparaten om bij computers en smartphones te komen

Slimme apparaten vormen een risico voor elk ander apparaat in een netwerk. Ze zijn doorgaans gemakkelijker te doorbreken. Hackers zullen ze dus gebruiken als toegangspoort tot meer gevoelige apparaten.
Een crimineel kan zich niets aantrekken van het boodschappenlijstje dat in uw slimme koelkast is opgeslagen. Maar ze zullen dat IoT-apparaat doorbreken om te zien welke andere apparaten zich op hetzelfde netwerk bevinden.
De hacker kan dan delen en machtigingen gebruiken die vaak aanwezig zijn op thuisnetwerken. Hiermee krijgen ze toegang tot uw werkcomputer of mobiele apparaat. Deze apparaten bevatten belangrijke gegevens en toegang tot persoonlijke gegevens.
Waarom zijn IoT-apparaten minder veilig dan computers en smartphones? Hier zijn een paar redenen:
• Ze hebben meestal geen antivirus- of antimalware-mogelijkheden
• Gebruikers updaten IoT-apparaten vaak niet regelmatig
• Ze hebben basisinterfaces die een inbreuk op het apparaat kunnen verbergen
• Mensen veranderen vaak de standaard gebruikersnaam en het wachtwoord van het apparaat niet.
• Door instellingen op IoT-apparaten te delen, zijn ze gemakkelijker te hacken

Verbeter de beveiliging door IoT op een apart wifi-netwerk te plaatsen

Vrijwel alle moderne routers hebben de mogelijkheid om een tweede wifi-netwerk op te zetten, een ‘gastnetwerk’ genoemd. Dit wordt weergegeven wanneer u verbinding maakt met wifi als een afzonderlijke wifi die een apparaat kan gebruiken om online te gaan.

Door al uw IoT-apparaten op een apart netwerk te plaatsen, verbetert u de beveiliging. Je snijdt die brug die hackers gebruiken om van een IoT-apparaat naar een ander apparaat op hetzelfde netwerk te gaan. Zoals die met gevoelige informatie (computers en mobiele apparaten).
Als je die twee (IoT-apparaten en apparaten met gevoelige informatie) van elkaar scheidt, kan een hacker niet alles zien. Als ze een van je slimme apparaten binnendringen, kunnen ze niet zien dat je een pc of smartphone hebt. Dit komt omdat ze zich op het andere netwerk bevinden.

ICT Specialist nodig?

Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

Dit is een belangrijke beveiligingslaag om te gebruiken. Of u nu een externe werknemer bent of uw computer gebruikt voor thuisbegroting en bankieren, het kan helpen. Alle pc’s en smartphones bevatten meestal toegang tot online bankieren of persoonlijke informatie.
Dit zijn de stappen die u moet nemen om uw IoT-apparaten te scheiden. (Let op, u kunt dit ook door ons laten doen, wij nemen al deze stappen graag voor u uit handen.)
• Stap 1: Log in op uw routerinstellingen.
• Stap 2: Zoek een gebied waar je een gastnetwerk kunt opzetten. Dit zal voor elke router anders zijn, dus u moet mogelijk online een helpgids raadplegen.
• Stap 3: Stel het gastnetwerk in volgens de aanwijzingen van de router. Zorg ervoor dat u een sterk wachtwoord gebruikt.
• Stap 4: Bewerk het wachtwoord voor uw bestaande netwerk. Dit voorkomt dat IoT-apparaten er automatisch opnieuw verbinding mee maken.
• Stap 5: Verbind alle IoT-apparaten in je huis met het nieuwe gastnetwerk.
• Stap 6: Verbind uw gevoelige apparaten (computers, smartphones) opnieuw met het reeds bestaande netwerk. Gebruik het nieuwe wachtwoord.
Als u nieuwe apparaten aan uw thuisnetwerk toevoegt, moet u ervoor zorgen dat u ze op het juiste netwerk aansluit. Dit houdt de beveiligingslaag effectief.
Nog een tip: gebruik bij het benoemen van uw wifi-netwerken geen beschrijvende namen. Dit omvat zaken als “IoT-netwerk” of uw naam, adres of routermodelnaam.
Het is het beste om namen te gebruiken die de hackers geen waardevolle informatie geven die ze bij aanvallen kunnen gebruiken.

Hulp nodig bij het upgraden van uw cyberbeveiliging in huis?

Met zoveel externe werknemers zijn hackers begonnen zich te richten op thuisnetwerken. Ze weten dat ze zowel gevoelige zakelijke als persoonlijke gegevens kunnen bevatten. Stel jezelf niet bloot aan een inbreuk. Plan vandaag nog een internetbeveiligingsbeoordeling voor thuis!