FAQ items aan het laden...

Top 5 aanvallen op mobiele apparaten U moet oppassen voor

Malware kan zich op de achtergrond verbergen en een mobiel apparaat infecteren zodra de app is geïnstalleerd.

Top 5 aanvallen op mobiele apparaten U moet oppassen voor

Smartphones en tablets zijn vaak het favoriete apparaat voor communicatie, zoeken op internet en toegang tot vele soorten apps. Ze zijn draagbaarder en kunnen overal worden gebruikt.

We zien de overname van veel activiteiten die vroeger op traditionele computers werden uitgevoerd. Nu gebruiken mensen in plaats daarvan mobiele apparaten.

ITR Automatisering

Microsoft schat bijvoorbeeld dat tot 80% van de werklast in veel bedrijfsorganisaties nu via mobiele apparaten wordt gedaan. Meer dan de helft van alle zoekopdrachten op internet wordt nu uitgevoerd vanaf een mobiel apparaat in plaats van een desktop-pc.

Dit heeft ertoe geleid dat mobiele apparaten de afgelopen jaren meer gericht zijn geworden. Omdat hackers zich realiseren dat ze veel van dezelfde gevoelige informatie en app-toegang hebben als pc’s, hebben ze mobiele malware en andere exploits gemaakt om mobiele apparaten te hacken.

In 2020 werd ongeveer 36,5% van de organisaties getroffen door mobiele malware en hebben 2,5 miljoen mensen onbewust meerdere mobiele adware-apps gedownload.

Het is belangrijk om mobiele apparaten op dezelfde manier te behandelen als computers als het gaat om hun beveiliging. Smartphones en tablets hebben dezelfde soorten veiligheidsmaatregelen nodig, waaronder:

  • Antivirus/antimalware
  • DNS-filtering
  • Geautomatiseerde OS- en app-updates
  • Beheerde back-up

U moet op uw hoede zijn voor de meest voorkomende bedreigingen voor mobiele apparaten waardoor uw gegevens kunnen worden gelekt of geschonden. Hier is een overzicht van wat dat zijn.

1. MOBIELE MALWARE VERBORGEN IN APPS

Het is op het eerste gezicht niet eenvoudig om het verschil te zien tussen een legitieme gratis app en een app waarin malware is verborgen.

Oplichters zullen dezelfde soorten flitsende afbeeldingen gebruiken en de app kan zelfs een hoge sterbeoordeling hebben (waarschijnlijk versterkt door verdachte middelen). De app kan zelfs doen wat hij zegt dat hij zal doen wanneer hij wordt gedownload.

Maar malware kan op de achtergrond worden verborgen en een apparaat infecteren zodra de app is geïnstalleerd. En veel van deze apps worden eenmalig op uw telefoon of tablet verborgen door het pictogram van een algemene standaardsysteem-app (zoals instellingen of agenda) te gebruiken.

Mobiele malware kan allemaal dezelfde soorten malware bevatten die een computer kunnen infecteren, zoals ransomware, adware, spyware, trojans en meer.

2. ONBESCHERMDE COMMUNICATIE

Heb je ooit iemand een wachtwoord of creditcardgegevens gestuurd via een sms- of berichten-app? Heb je gecontroleerd of de communicatie versleuteld was?

Veel gebruikers zullen verschillende communicatiemethoden vanaf hun mobiele apparaten gebruiken zonder te weten hoe veilig die methoden zijn. Als gevoelige informatie wordt verzonden en niet is versleuteld, kan een hacker deze gemakkelijk onderscheppen.

3. OPENBARE WI-FI & MAN-IN-THE-MIDDLE-AANVALLEN

Openbare wifi staat al lang bekend als onveilig, maar mensen gebruiken het nog steeds als het beschikbaar is. Ze willen hun mobiele minuten sparen of een snellere verbinding krijgen.

75% van de mensen geeft toe verbinding te maken met e-mail via openbare wifi. Andere activiteiten die mensen zullen doen, zijn inloggen bij apps (zelfs gevoelige apps zoals online bankieren) en online winkelen en creditcardgegevens invoeren.

Als u openbare wifi gebruikt, loopt u een hoog risico op een man-in-the-middle-aanval. Dit is wanneer een hacker verbinding maakt met hetzelfde netwerk en op zoek gaat naar slachtoffers met onbeschermde communicatie. Ze kunnen vervolgens elk type gegevens vastleggen dat ze verzenden.

Een manier om veilig verbinding te maken met openbare wifi, is door een VPN-app te gebruiken, die uw communicatie versleutelt.

ICT Specialist nodig?

Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

4. JUICE JACKING OP OPENBARE USB-LAADSTATIONS

Een ander gevaar voor openbare inbreuken op mobiele telefoons zijn openbare USB-laadstations. Dit zijn vaak welkome bezienswaardigheden, vooral als de batterij bijna leeg is. Hackers kunnen echter openbare USB-oplaadpoorten infecteren met malware en nep-laadstations opzetten in openbare ruimtes.

Wanneer u vervolgens uw USB-kabel aansluit om uw apparaat op te laden, kopieert de malware alle gegevens op uw telefoon en/of infecteert deze met kwaadaardige code. Kijk, USB-kabels zijn niet alleen om op te laden, ze worden ook gebruikt voor gegevensoverdracht.

Het is het beste om openbare USB-oplaadpoorten te vermijden en op te laden met uw voedingsadapter die in plaats daarvan op een stopcontact wordt aangesloten. U kunt ook een “alleen opladen” USB-kabel kopen om te gebruiken als opladen via USB uw enige optie is.

5. NIET-GE-UPDATE APPARATEN

Ongeveer 40% van de Android-apparaten gebruikt verouderde besturingssystemen die geen essentiële beveiligingsupdates meer krijgen.

Wanneer uw mobiele apparaat niet up-to-date wordt gehouden, is het voor een hacker gemakkelijker om een ​​exploit te gebruiken die misbruik maakt van een codekwetsbaarheid in het besturingssysteem of een van de geïnstalleerde apps.

Veel bedrijven letten niet op hoeveel apparaten op het werk van werknemers de huidige besturingssystemen gebruiken, waardoor hun netwerken een groter risico lopen op een inbreuk.

U moet ervoor zorgen dat al uw apps en uw besturingssysteem up-to-date worden gehouden, omdat veel van deze updates kritieke beveiligingspatches bevatten.

VRAAG ONS OVER BEVEILIGINGSOPLOSSINGEN VOOR MOBIELE APPARATEN

Met mobiele apparaten die tegenwoordig zo’n groot deel van de computerwerklast verwerken, is het van vitaal belang dat ze goed worden beschermd. Neem contact met ons op om mobiele beveiligings- en beheeroplossingen te bespreken.