FAQ items aan het laden...

Uw tandartspraktijk beschermen tegen cyberbeveiligingsbedreigingen

Zoals we allemaal weten is de tandartspraktijk een waardevol doelwit voor cybercriminelen. Hackers kunnen toegang krijgen tot patiëntgegevens, financiële informatie en andere gevoelige informatie die kan worden gebruikt voor identiteitsdiefstal of fraude. In deze blogpost bespreken we enkele van de meest voorkomende cyberbeveiligingsbedreigingen waarmee tandartspraktijken te maken krijgen, en geven we tips over hoe u uw praktijk tegen deze bedreigingen kunt beschermen.

Het toenemende aantal cyberaanvallen op tandartspraktijken

Is een reden tot zorg? In 2017 bracht de beroepsorganisatie een rapport uit met de bevindingen van een onderzoek naar cyberbeveiliging in tandartspraktijken. Uit het onderzoek bleek dat bijna de helft van alle tandartspraktijken het afgelopen jaar een cyberaanval had meegemaakt, en dat deze aanvallen steeds geavanceerder worden.

Een van de meest voorkomende soorten aanvallen is ransomware, waarbij hackers toegang krijgen tot het computersysteem van uw praktijk en betaling eisen in ruil voor het vrijgeven van de bestanden. Dit kan een verwoestende aanval zijn, omdat u dan geen toegang meer hebt tot patiëntendossiers of financiële informatie.

Een ander type aanval is phishing, waarbij hackers e-mails sturen die zogenaamd van een legitieme bron komen in een poging u te misleiden

De meest voorkomende soorten cyberaanvallen

ITR Automatisering

De meest voorkomende aanvallen op tandartspraktijken zijn ransomware en phishing. Bij een ransomware-aanval krijgen hackers toegang tot het computersysteem van uw praktijk en eisen betaling in ruil voor het vrijgeven van bestanden. Dit kan een verwoestende aanval zijn omdat u dan geen toegang meer hebt tot patiëntendossiers of financiële informatie. Bij een phishing aanval sturen hackers e-mails die zogenaamd afkomstig zijn van een legitieme bron in een poging u gevoelige informatie zoals wachtwoorden of creditcardnummers te ontfutselen.

8 tips om u te helpen de cyberhygiëne van uw praktijk in orde te krijgen:

  1. Uw personeel informeren over cyberbeveiligingsbedreigingen en hoe ze zich kunnen beschermen

Een van de beste manieren om uw tandartspraktijk te beschermen tegen cyberbeveiligingsbedreigingen is uw personeel voor te lichten over deze bedreigingen. Zorg ervoor dat zij begrijpen hoe belangrijk het is om patiëntgegevens en financiële informatie veilig te houden, en voorzie hen van bronnen zoals deze blogpost, zodat zij meer kunnen leren over hoe zij zichzelf kunnen beschermen.

Zorg er bovendien voor dat uw medewerkers weten wat ze moeten doen als ze vermoeden dat uw praktijk is aangevallen. Ze moeten weten hoe ze contact moeten opnemen met u of andere leden van het management, en ze moeten ook weten dat ze niet op links moeten klikken of bijlagen in verdachte e-mails moeten openen.

Benadruk ten slotte het belang van een goede cyberhygiëne in het algemeen. Dit omvat praktijken zoals het gebruik van sterke wachtwoorden, voorzichtig zijn met welke informatie online wordt gedeeld en het maken van back-ups van belangrijke bestanden.

  1. Installeer een firewall en antivirussoftware op al uw apparaten

Een andere belangrijke stap in de bescherming van uw tandartspraktijk tegen cyberaanvallen is het installeren van een firewall en antivirussoftware op al uw apparaten. Dit helpt kwaadaardig verkeer te blokkeren en beschermt uw gegevens tegen diefstal.

Zorg er bovendien voor dat al uw apparaten zijn voorzien van de nieuwste beveiligingspatches. Dit geldt niet alleen voor computers en servers, maar ook voor alle slimme apparaten die u in uw praktijk gebruikt, zoals printers en scanners.

  1. Gebruik sterke wachtwoorden en verander deze regelmatig

Het gebruik van sterke wachtwoorden is een van de belangrijkste onderdelen van een goede cyberhygiëne. Uw wachtwoorden moeten ten minste acht tekens lang zijn en een mix van letters, cijfers en speciale tekens bevatten. Bovendien moet u uw wachtwoorden regelmatig veranderen, minstens om de drie maanden.

Naast het gebruik van sterke wachtwoorden moet u waar mogelijk ook tweefactorauthenticatie gebruiken. Dit voegt een extra beveiligingslaag toe doordat u bij het inloggen op een account naast uw wachtwoord ook een code van uw telefoon of een ander apparaat moet invoeren.

Zorg er ten slotte voor dat uw medewerkers weten dat ze geen wachtwoorden mogen hergebruiken voor verschillende accounts. Als hackers toegang krijgen tot een account, zullen ze proberen hetzelfde wachtwoord te gebruiken om in te loggen op andere accounts. Door verschillende wachtwoorden te gebruiken voor elke account

  1. Maak regelmatig een back-up van uw gegevens en versleutel ze voor extra bescherming

Een back-up maken van uw gegevens is om twee redenen belangrijk. Ten eerste beschermt het u in het geval van een ransomware-aanval. Als uw bestanden door hackers worden versleuteld, kunt u ze herstellen vanaf een back-up. Ten tweede zorgt het ervoor dat u geen belangrijke gegevens verliest als er een probleem is met uw computersysteem.

Maak regelmatig een back-up van uw gegevens, minstens één keer per dag. En indien mogelijk moet u uw back-ups versleutelen voor extra bescherming. Dit maakt het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot uw back-ups, zelfs als ze toegang krijgen tot uw computersysteem.

Er zijn veel verschillende manieren om een back-up van uw gegevens te maken. U kunt een externe harde schijf, cloudopslag of zelfs een USB-stick gebruiken.

ICT Specialist nodig?

Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

  1. Beperk de toegang tot gevoelige informatie tot bevoegd personeel

Een andere belangrijke stap in het beschermen van uw tandartspraktijk tegen cyberaanvallen is het beperken van de toegang tot gevoelige informatie tot alleen bevoegd personeel. Dit omvat patiëntgegevens, financiële informatie en al het andere dat kan worden gebruikt om identiteiten te stelen of fraude te plegen.

Zorg ervoor dat uw medewerkers begrijpen hoe belangrijk het is om deze informatie veilig te houden. Overweeg daarnaast het gebruik van rolgebaseerde toegangscontrole om te beperken wat elke werknemer kan zien en doen. Dit zal helpen voorkomen dat per ongeluk of zonder toestemming toegang wordt verkregen tot gevoelige gegevens.

Zorg er ten slotte voor dat u een procedure hebt voor het beheer van de toegang van werknemers wanneer zij uw praktijk verlaten. Dit omvat het intrekken van hun toegang tot alle systemen en het wijzigen van wachtwoorden die zij kennen.

Door deze stappen te volgen, kunt u uw tandartspraktijk helpen beschermen tegen cyberbeveiligingsbedreigingen.

  1. Scan uw netwerk regelmatig op kwetsbaarheden

Een van de beste manieren om uw tandartspraktijk te beschermen tegen cyberaanvallen is uw netwerk regelmatig te scannen op kwetsbaarheden. Zo kunt u zwakke plekken in de beveiliging opsporen en verhelpen voordat hackers er misbruik van kunnen maken.

Er zijn veel verschillende tools die u kunt gebruiken om uw netwerk te scannen. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Welke tool u ook kiest, zorg ervoor dat deze is bijgewerkt met de nieuwste beveiligingsdefinities.

Naast het scannen van uw netwerk moet u ook regelmatig uw apparaten controleren op malware. Hieronder vallen virussen, spyware en andere kwaadaardige software die informatie kan stelen of systemen kan beschadigen.

Door uw netwerk regelmatig te scannen en te controleren op malware, kunt u uw tandartspraktijk beschermen tegen de laatste cyberbeveiligingsbedreigingen.

  1. de stappen die u moet ondernemen als uw praktijk ooit het doelwit is van een cyberaanval

Als uw tandartspraktijk ooit het doelwit is van een cyberaanval, moet u een aantal stappen ondernemen. Probeer eerst de schade te beperken door de verbinding met internet te verbreken en systemen uit te schakelen. Dit voorkomt dat hackers toegang krijgen tot meer gegevens of meer schade aanrichten.

Neem vervolgens contact op met de politie en doe aangifte. Zij kunnen u helpen de aanval te onderzoeken en de hackers te vervolgen als ze worden gepakt. Daarnaast moet u ook contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij en hen laten weten wat er is gebeurd. Zij kunnen misschien een deel van de kosten in verband met de aanval dekken.

Zorg er ten slotte voor dat u lering trekt uit de ervaring en stappen onderneemt om uw cyberbeveiliging in de toekomst te verbeteren. Dit omvat het patchen van zwakke plekken in de beveiliging, het verhogen van het aantal medewerkers met toegang tot gevoelige gegevens en het verbeteren van uw wachtwoordbeveiliging.

Tot slot!

Door de tips in deze blogpost te volgen, kunt u uw tandartspraktijk helpen beschermen tegen cyberbeveiligingsbedreigingen. Cyberbeveiliging is tegenwoordig een belangrijk onderwerp voor alle bedrijven, en het is essentieel dat u maatregelen neemt om uw praktijk te beschermen. Door deze tips toe te passen, kunt u de veiligheid van zowel u als uw patiënten waarborgen. Bedankt voor het lezen!

We hopen dat dit nuttig was. Als u vragen of zorgen hebt, neem dan gerust contact met ons op we helpen u graag!