FAQ items aan het laden...

Verbeter uw serverbeheer met deze 8 tips

Je beschikt misschien over ultramoderne servers, maar hun efficiëntie kan na verloop van tijd afnemen.

Je beschikt misschien over ultramoderne servers, maar hun efficiëntie kan na verloop van tijd afnemen. Deze servers beheren is de sleutel tot succes voor het optimaliseren van je bedrijfsactiviteiten.

Talrijke organisaties vertrouwen op servers voor diverse IT-functies, zoals toepassingen, e-mails, hosting van websites en gegevensopslag.

Hoewel veel bedrijven zijn overgestapt op Cloud based diensten met behulp van externe datacenters, zijn veel ondernemingen nog steeds afhankelijk van interne servers. Daarom moeten ze ervoor zorgen dat hun apparaten in topconditie blijven.

Dat is waar serverbeheer om de hoek komt kijken.

ITR Automatisering

Het beheer van je servers kan de prestaties van je team verbeteren door hen in staat te stellen complexe taken sneller uit te voeren. Bovendien kunnen ze problemen in een vroeg stadium opsporen voordat ze uit de hand lopen en je bedrijf in gevaar brengen. Als gevolg daarvan is het risico op obstakels en problemen aanzienlijk lager.

Maar de enige manier om het meeste uit je serverbeheer te halen, is door het correct uit te voeren. Om je daarbij te helpen, geven we in dit artikel negen tips om je serverbeheer te verbeteren.

DE 8 TIPS

TIP #1 – MONTEER DE SERVERS GOED

Kleine bedrijven moeten vaak prioriteit geven aan onmiddellijke zorgen boven plannen op lange termijn omdat ze met krappe budgetten moeten werken. Dit is vooral duidelijk op het gebied van serverbeheer.

Wanneer je jouw servers voor het eerst opzet, kan het verleidelijk zijn om ze in de buurt van je werkstations aan te sluiten. Dit kan echter schadelijk zijn voor je hardware.

Je servers in racks monteren is een veel betere oplossing. Dit zal ze beschermen tegen ongelukken in drukbezochte gebieden, struikelgevaar, morsen en vuil.

Bovendien kunnen serverracks helpen de hardware veilig te houden door deze te organiseren in een toegankelijke ruimte die het beheer en de reiniging vergemakkelijkt. Ze beperken ook de blootstelling aan normale slijtage in het kantoor.

Een andere belangrijke goede overweging is het in acht nemen van de toekomst bij het installeren van je servers.

Wanneer je een rack mount kiest, moet je er zeker van zijn dat er voldoende ruimte is om je hardware uit te breiden. Tenzij je kantoor piepklein is, is het hebben van halflege racks te verkiezen boven ze af te breken en ze een paar jaar later opnieuw in te richten.

TIP #2 – SCHEID JE SERVERS VAN JE HOOFDRUIMTE

Afhankelijk van het type server, kunnen ze behoorlijk lawaaierig worden wanneer ze aan staan. Bovendien kunnen ze waardevolle hardware bevatten. Je moet ze dus fysiek scheiden van de werkruimte.

Als je je geen aparte serverruimte kunt veroorloven, kun je ervoor kiezen om te investeren in veilige rackbevestigingen met geïntegreerde geluidsdemping.

ICT Specialist nodig?

Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

TIP #3 – ZORG GOED VOOR JE HARDWARE

Het onderhoud van hardware speelt een centrale rol in serverbeheer. Zonder betrouwbare hardware kan uw productiviteit ineenstorten. Om dit te voorkomen, moet je de essentiële onderdelen van je server in het oog houden:

– CPU (Central Processing Unit) – Je CPU is de kern van je servers en voert alle berekeningen uit voor het uitvoeren van programma’s. Je moet deze voortdurend controleren om overbelasting te voorkomen. Als hij bijna 100% van zijn vermogen gebruikt, kunnen je teamleden geen extra taken uitvoeren door vertragingen. Het kan nodig zijn de chip te upgraden of de prestaties te tunen om de stress te verlichten.

– RAM (Random Access Memory) – Dit is het werkgeheugen van je server. Dit werkt namelijk sneller dan harde schijven. Hoe meer RAM je hebt, hoe hoger de prestaties van je apparaat. Houd het gebruik ervan nauwlettend in de gaten en voeg meer geheugen toe wanneer het bijna zijn volledige capaciteit heeft bereikt.

– Harde schijf – De harde schijf is de permanente opslag van je servers. Het slaat je gegevens en programma’s op, maar de prestaties ervan kunnen afnemen door overmatig gebruik. Een goed beheer van de harde schijf houdt in dat je de beschikbare ruimte in de gaten houdt, onnodige bestanden verwijdert, nieuwe schijven installeert of Cloud-based oplossingen gebruikt.

TIP #4 – ZORG VOOR REGELMATIGE KOELING

Je verwacht dat je servers goed werken, maar de enige manier om dit te garanderen is door voor optimale omstandigheden te zorgen. Je moet je op de eerste plaats dan ook richten op het koelen van de servers. Overtollige warmte kan hun levensduur drastisch verminderen.

Het beste is om ervoor te zorgen dat je koelapparaat buiten je gebouw werkt.

Als de stroom uitvalt of de centrale lucht ’s nachts niet werkt heb je daarnaast een koeloplossing nodig die op back-upvoeding kan werken.

TIP #5 – BEHEER EN ONDERHOUD JE SOFTWARE

Software die voor je server wordt gebruikt, heeft ook regelmatig onderhoud nodig. Het belangrijkste is om regelmatig updates uit te voeren en oude software te verwijderen om de prestaties te verbeteren. Je servers zullen beter werken, en er zullen minder kwetsbaarheden zijn die cybercriminelen kunnen misbruiken om toegang te krijgen tot je netwerk.

TIP #6 – LEG DE BEDRADING NETJES

De hoeveelheid bedrading in je serveropstelling kan overweldigend zijn, vooral als je geen technische ervaring hebt. Het netjes ordenen van de rommel verbetert niet alleen de netheid, maar het kan ook helpen om de prestaties van je server levensvatbaar te maken voor toekomstige upgrades.

Onthoud dat wanneer je kabels verwijdert, herschikt of installeert, je ze netjes moet labelen en groeperen. Dit zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van een rommeltje.

TIP #7 – BESTEED SPECIALE AANDACHT AAN BEVEILIGING

Zoals eerder vermeld, kunnen servers vatbaar zijn voor cyberaanvallen. Daarom is het van cruciaal belang om een veilig systeem te onderhouden. Dit is wat je moet doen:

– Installeer en update antivirussoftware.

– Onbevoegd verkeer afweren met firewalls.

– Gebruik robuuste software voor toegangscontrole of een goed wachtwoordbeleid en instrueer uw gebruikers om ze regelmatig te wijzigen.

– Versleutel externe netwerken en gegevensopslag.

– Integreer SIEM-tools (Security Information and Event Management).

– Analyseer en implementeer maatregelen voor beveiligingslogging om inzicht te krijgen in potentiële bedreigingen.

TIP #8 – MAAK EEN BACK-UP VAN JE GEGEVENS

Het laatste onderdeel van robuust serverbeheer is het regelmatig back-uppen van je gegevens. Verlies van informatie kan immers desastreus zijn, je kan je reputatie schaden en klanten verliezen.

Naast het back-uppen van serversoftware en -hardware, moet je ook een back-up hebben voor je stroomvoorziening om gegevensverlies tijdens stroomuitval te voorkomen. Bovendien kun je integreren met verschillende tools om back-ups, herstelacties en statusbewaking te versnellen.

Zoek naar software die zowel je IT-architectuur als uw besturingssysteem dekt. De software moet werken met alle systemen en toepassingen die u momenteel hebt of van plan bent te installeren. Bovendien moet het efficiënt serverproblemen diagnosticeren met krachtige analytische mogelijkheden.

SERVERBEHEER OP ZIJN BEST

Het beheer van een effectieve werking van een server omvat verschillende belangrijke overwegingen, van het bewaken van de systeemtemperatuur tot updates en gegevensback-ups. Hoewel dit een lastig proces kan zijn, is het een integraal onderdeel van het optimaliseren van je serverprestaties en het wegnemen van beveiligingsproblemen.

Als je hulp nodig hebt bij optimaal serverbeheer in je bedrijf, helpen wij je graag verder. Neem contact met ons op en laten we samen een vrijblijvend gesprek voeren om het er over te hebben.