De 5 soorten hackers om op te letten
Hackers – en de malware die ze gebruiken bij hun misdaden – hebben ook veel evolutie doorgemaakt, en de methoden die ze gebruiken
Je gegevens zijn van cruciaal belang voor het runnen van een succesvol bedrijf. Als je niet beschikt over de juiste beveiliging, kunnen hackers gemakkelijk je gegevens stelen en je bedrijf ten onder laten gaan
Cybercriminelen zijn misschien wel de grootste bedreiging voor je bedrijf. Ze kunnen niet alleen toegang krijgen tot je geld en rekeningen, maar kunnen ook cruciale software overnemen. Dit zorgt ervoor dat je niet meer met klanten kunt samenwerken.
Elke organisatie kan het slachtoffer worden van hackers. Kleine en middelgrote bedrijven lopen echter een bijzonder risico.
Waarom is dat zo vraag je je af?
Maar al te vaak houden hun eigenaars bij de start van hun bedrijf niet altijd rekening met cyberbeveiliging. Soms huren ze zelfs gewoon de eerste IT-dienstverlener in die ze zien. Ze weten ook niet hoe ze zich moeten beschermen tegen online aanvallers, hierdoor zijn ze een doelwit met een laag risico.
Als gevolg daarvan gaan deze organisaties vaak ten onder aan het verlies van gevoelige gegevens. Het is geen risico dat je zomaar kunt nemen.
Om dit risico te verkleinen, laat dit artikel je kennismaken met de verschillende soorten hackers en legt het uit hoe je je bedrijf hiertegen kunt beschermen.
DE 5 SOORTEN HACKERS OM VOOR OP TE PASSEN
Dit is een lijst met potentiële hackers die uit kunnen zijn op jouw bedrijf
#1. HACKERS DIE UIT ZIJN OP PERSOONLIJKE INFORMATIE
Veel hackers willen dolgraag de persoonlijke gegevens van je klanten en medewerkers in handen krijgen. Het gaat onder meer om geboortedata, financiële gegevens en sofinummers.
Sociale zekerheidsnummers zijn misschien wel het meest waardevolle dat ze in handen willen krijgen, omdat cybercriminelen ze voor verschillende doeleinden kunnen gebruiken. Zij kunnen bijvoorbeeld belastingfraude plegen, kredietrekeningen openen en andere belangrijke identiteitsinbreuken plegen.
Bovendien kunnen financiële gegevens worden gebruikt voor frauduleuze activiteiten en aankopen, vooral als het ontbreekt aan robuuste digitale beveiligingssystemen.
#2. HACKERS DIE IN DE DIGITALE INFRASTRUCTUUR WILLEN BINNENDRINGEN
Opslag en dataservers zijn duur – en hackers weten dat.
Om kosten te besparen, kunnen hackers proberen hun toepassingen en gegevens op je infrastructuur op te slaan. Hoe beter je infrastructuur, hoe groter de kans dat cybercriminelen zich erop richten. Dit kan je netwerk tot te veel belasten en enorme gevolgen hebben voor je bedrijf.
Het zal je niet verbazen dat technische bedrijven tot de meest voorkomende slachtoffers van dit soort hackers behoren.
De meest voorkomende indicatoren dat een hacker je digitale infrastructuur heeft aangetast zijn
– Je opslagruimte raakt sneller op dan normaal
– Je netwerk lijdt aan vertragingen
– Je heeft mogelijk onbekende apparaten op je netwerk.
#3. HACKERS DIE UIT ZIJN OP VERTROUWELIJKE INFORMATIE
Weinig bedrijfsaspecten zijn zo belangrijk als je intellectuele eigendom (IE). Met je producten en diensten kun je je onderscheiden van de concurrentie en een snaar raken bij de doelgroep.
Een groot probleem ontstaat als hackers het ontwerp van je toekomstige product stelen voordat je het lanceert of je patent indient. Een concurrent kan de informatie in handen krijgen, waardoor hij als eerste op de markt kan komen en je verkoop kan ondermijnen.
ICT Specialist nodig?
Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.
Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.
#4. HACKERS DIE ACCOUNTGEGEVENS WILLEN BEMACHTIGEN
Het kan zijn dat jij en de IT-dienstverlener wellicht genoeg hebben gedaan om ervoor te zorgen dat hackers niet in staat zijn financiële gegevens te bemachtigen. Maar zijn de accounts van je werknemers wel veilig?
Als hackers ze compromitteren, kunnen ze oplichting laten uitvoeren en informatie verkrijgen om je activiteiten te verstoren.
Het verlies van inloggegevens van CEO’s kan bijvoorbeeld enorm zijn. Het geeft hackers niet alleen toegang tot gevoelige informatie, maar ze kunnen zich ook voordoen als de CEO. In ruil daarvoor kunnen ze informatie van werknemers of klanten vragen en je activiteiten stopzetten.
Dit data lek kan leiden tot wijdverspreide verwarring, waardoor je reputatie wordt aangetast.
#5. HACKERS DIE UIT ZIJN OP NETWERKCONTROLE
In sommige gevallen zijn hackers niet uit op gegevens. In plaats daarvan willen ze controle over het hele netwerk krijgen. En om dat voor elkaar te krijgen, lanceren ze ransomware-aanvallen.
Hiermee kunnen ze je van het systeem afsluiten en gegevens ontoegankelijk maken totdat je losgeld betaalt. Ze worden meestal gestart via spam, phishing-e-mails en online advertenties.
Het gemiddelde losgeldbedrag ligt rond de 30.000 dollar, maar het verlies als gevolg van de verstoring van de bedrijfsvoering is veel groter.
HOE KUN JE JE BEDRIJF BESCHERMEN
Nu je weet hoe hackers je bedrijf kunnen aanvallen is het van belang om te kijken naar 3 effectieve manieren om jezelf te beschermen:
WIJZE #1. INVESTEREN IN BEVEILIGINGSMIDDELEN
Een belangrijke factor die door veel eigenaren wordt genegeerd, is de hoeveelheid geld en tijd die wordt besteed aan cyberbeveiliging. Voorkom deze fout door voldoende middelen toe te wijzen om solide verdedigingsmaatregelen op te zetten. Zorg ervoor dat je investeert in een betrouwbare IT-dienstverlener om je te helpen.
Op deze manier zouden je online accounts, hardware en netwerk veiliger moeten zijn.
WIJZE #2. JE TEAM OPLEIDEN
De meeste beveiligingssystemen hebben zwakke punten. Je werknemers zijn meestal de grootste.
Daarom moeten HR-managers en CEO’s ervoor zorgen dat hun personeel optimale beveiligingsmaatregelen volgt, zowel op kantoor als thuis. Ze moeten er allemaal aan denken dat elke telefoon of laptop die ze voor het werk gebruiken, een zwak punt en een ingang voor hackers kan zijn.
Om je medewerkers kennis te laten maken met de beste beveiligingspraktijken, kun je overwegen om één keer per jaar een maand lang voorlichting en training over beveiliging te organiseren. Je kunt het bijvoorbeeld hebben over verschillende aspecten van je bedrijf en de stappen die nodig zijn om cybercriminelen af te schrikken.
Goede voorlichting kan een heel eind komen in het bevorderen van een gezonde beveiligingscultuur.
WIJZE #3. AUTHENTICATIE TOEVOEGEN
Er zijn veel waardevolle hulpmiddelen die je kunt gebruiken om hackers af te weren. Een daarvan is twee-factor authenticatie (2FA) – een eenvoudig maar effectief wapen tegen hackers.
Deze maatregel vereist dat elke gebruiker zijn identiteit verifieert om toegang te krijgen tot je systeem. Je kunt het gebruiken op alle bedrijf-gerelateerde accounts om de kans op cybercriminaliteit te verkleinen.
Moedig je teamleden bovendien aan om 2FA te activeren op persoonlijke accounts. Op die manier zullen zij eerder geneigd zijn om de juiste beveiligingspraktijken te volgen, waardoor het risico op gecompromitteerde apparaten en datalekken afneemt.
ZORG ERVOOR DAT JE VEILIG BLIJFT
De strijd tegen hackers is misschien niet het spannendste onderdeel van het runnen van een bedrijf. Maar als je je cyberbeveiliging verwaarloost, wordt je bedrijf een makkelijk doelwit voor oplichters. Je kunt op die manier veel geld en gegevens verliezen. Daarnaast kan je reputatie onherstelbare schade oplopen.
Hoewel er geen waterdichte oplossing bestaat, zou het volgen van de beschreven tactieken een goed uitgangspunt moeten zijn.
Neem vandaag nog contact met ons op als je jouw cyberbeveiliging wilt bespreken en potentiële risico’s in kaart wilt brengen. Wij kunnen een snel, niet-verkoopgericht gesprek met je aangaan en manieren bedenken om je te helpen