FAQ items aan het laden...

Effectieve beveiligingsmaatregelen om uw Microsoft 365 te versterken

Om het meeste uit je Microsoft 365-apps te halen, moet je de juiste beveiligingsmaatregelen nemen.

Om het meeste uit je Microsoft 365-apps te halen, moet je de juiste beveiligingsmaatregelen nemen.

Microsoft 365 is een van de beste productiviteitstools die er maar bestaat. Het biedt gebruikers naadloze communicatie, schaalbaarheid en ondersteunt werken op afstand met verschillende functies. De beveiliging is ook solide dankzij een breed scala aan verdedigingsmechanismen.

Maar dit betekent niet dat je veilig bent tegen cyberaanvallen.

ITR Automatisering

Het lekken van gegevens, ongeoorloofde toegang en malware kunnen je systeem nog steeds in gevaar brengen en ideale toegangspunten bieden voor hackers. Als je zelf slachtoffer wordt, kunnen de gevolgen rampzalig zijn. Deze variëren van operationele onderbrekingen tot ernstige reputatieschade.

De enige manier om hackers af te weren is om je Microsoft 365-gegevensbescherming naar een hoger niveau te tillen. In dit artikel leer je meer over de 11 meest effectieve beveiligingsmaatregelen om je gegevens in Microsoft 365 te beschermen.

ICT Specialist nodig?

Bent u op zoek naar een ICT specialist of bent u ontevreden over uw huidige dienstverlener? Dan kom ik graag in contact om uw wensen en vragen te beantwoorden.

Neemt u contact op via de contact pagina, of stuur voor direct contact een WhatsApp bericht.

DE 11 EFFECTIEVE BEVEILIGINGSMAATREGELEN

BEVEILIGINGSMAATREGEL #1 – ACTIVEER MULTI-FACTOR AUTHENTICATIE

Gebruikers van Microsoft 365 hebben slechts één methode om hun identiteit te verifiëren wanneer ze een gebruikersnaam en wachtwoord gebruiken. Helaas hebben veel mensen geen robuuste wachtwoordprotocollen. Dit zorgt ervoor dat je jouw organisatie blootstelt aan heel wat gevaar

Dat is waar multi-factor authenticatie (MFA) in het spel komt.

Het kan je Microsoft 365-beveiliging verbeteren met eenmalige wachtzinnen of andere factoren om de identiteit van gebruikers te verifiëren. Het beste van alles is dat deze maatregel eenvoudig toe te passen is.

Echter, het inschakelen van MFA zou slechts een eerste stap moeten zijn. De volgende stap is het activeren van Security Defaults, een Microsoft-functie die MFA afdwingt in elke beheerdersaccount.

Een ander goed idee is om MFA te implementeren in alle accounts zonder beheerdersrechten. Deze accounts kunnen namelijk nog steeds services en apps in je ecosysteem in gevaar brengen.

VEILIGHEIDSMAATREGEL #2 – GEBRUIK SESSIETIME-OUTS

Veel werknemers verzuimen zich af te melden bij hun accounts en hun mobiele apparaten of computers te vergrendelen. Hierdoor kunnen hackers onbeperkt toegang krijgen tot bedrijfsaccounts, waardoor ze je gegevens in gevaar kunnen brengen.

Door sessietime-outs in interne netwerken en accounts op te nemen, worden gebruikers na een bepaalde inactiviteitsperiode automatisch uitgelogd. Dat betekent dat hackers hun apparaten niet kunnen overnemen en geen toegang kunnen krijgen tot gevoelige informatie.

BEVEILIGINGSMAATREGEL #3 – DEEL JE AGENDA NIET PUBLIEKELIJK

Het delen van agenda’s stelt je werknemers in staat om agenda’s makkelijk te synchroniseren met die van hun collega’s. Hoewel dit de samenwerking tussen teams vergemakkelijkt, kan het hackers ook inzicht geven in je activiteiten en kwetsbare gebruikers.

Als je beveiligingsbeheerder bijvoorbeeld op vakantie is en deze informatie publiekelijk beschikbaar is, kunnen aanvallers dit venster gebruiken om malware te lanceren.

VEILIGHEIDSMAATREGEL #4 – GEBRUIK GEAVANCEERDE BESCHERMING TEGEN BEDREIGINGEN

Advanced threat protection (ATP) is een robuuste oplossing die geavanceerde bedreigingen herkent en voorkomt die antivirus- en firewallverdediging normaal gesproken omzeilen.

Het biedt toegang tot een database die real-time updates ontvangt, zodat gebruikers de bedreigingen kunnen begrijpen en de gegevens in hun analyse kunnen opnemen.

ATP stel je op de hoogte van aanvallen, de ernst ervan en de methode waarmee ze zijn gestopt, ongeacht de bron. Het is vooral effectief bij het voorkomen van phishing.

Het is gebaseerd op machine learning en bevat een enorme database met verdachte sites die berucht zijn voor malware of pogingen tot phishing.

VEILIGHEIDSMAATREGEL #5 – MAAK GEBRUIK VAN BELEIDSMELDINGEN

Met Microsoft 365 kun je jouw beleidsmeldingen in het compliance center instellen om te voldoen aan de beveiligingsbehoeften van je bedrijf. Ze sturen je werknemers bijvoorbeeld tips over het verzenden van gevoelige informatie wanneer ze op het punt staan een bericht te verzenden naar een contactpersoon buiten je netwerk.

Deze waarschuwingen kunnen bescherming bieden tegen het lekken van gegevens terwijl je team wordt opgeleid over veilige methoden voor het delen van gegevens.

VEILIGHEIDSMAATREGEL #6 – BEVEILIG JE MOBIELE TOEGANG

Je team zal vaak smartphones gebruiken om toegang te krijgen tot werk-e-mail, contactpersonen, documenten en agenda’s, vooral als ze op afstand werken. Het beveiligen van deze apparaten zou dan ook je topprioriteit moeten zijn voor het beschermen van gegevens.

De beste manier om dit te doen is door Microsoft 365-functies voor mobiel beheer te installeren. Hiermee kun je jouw beveiligingsbeleid, machtigingen en beperkingen beheren en cruciale informatie wissen van gestolen of verloren apparaten.

VEILIGHEIDSMAATREGEL #7 – DEACTIVEER VERIFICATIE VIA LEGACY-PROTOCOL

Het is belangrijk om te weten dat legacy-protocollen geen ondersteuning bieden voor verschillende beveiligingsfuncties in Microsoft 365 die de kans op inbraak verkleinen, denk bijvoorbeeld aan de MFA. Dit kan ze perfecte ingang maken voor hackers die je organisatie willen aanvallen.

Het kan echter zijn dat je verouderde verificatie niet wilt uitschakelen als je team deze nodig heeft voor oudere e-mailaccounts. Het goede nieuws is dat je jouw netwerk nog steeds veiliger kunt maken door de toegang te beperken tot gebruikers die dit protocol niet nodig hebben.

VEILIGHEIDSMAATREGEL #8 – INTEGREER ROL-BASED TOEGANGSBEHEER

Toegangsbeheer is een handige beveiligingsfunctie waarmee u de stroom van privégegevens binnen je bedrijf kunt beperken. Het stelt je in staat de gebruikers te bepalen die toegang hebben tot gegevens in je bedrijf.

Je kunt bijvoorbeeld het lekken van gegevens beperken door te voorkomen dat teamleden op directieniveau bestanden kunnen lezen en bewerken.

VEILIGHEIDSMAATREGEL #9 – VERTROUW OP UNIFIED AUDIT LOG

Unified audit log (UAL) omvat logboeken van verschillende Microsoft 365-diensten, zoals Azure AD, SharePoint Online, OneDrive en Microsoft Teams. Het inschakelen ervan kan de beheerder inzicht geven in slechte acties die het organisatiebeleid schenden.

Mogelijk wilt je ook je logboeken opnemen in een bestaand SIEM-hulpprogramma (Security Information and Event Management). Op die manier kun je logboeken koppelen aan huidige oplossingen voor logbewaking en -beheer om abnormale activiteiten aan het licht te brengen. Bovendien kan het de algehele beveiliging van je Microsoft 365-suite verbeteren.

VEILIGHEIDSMAATREGEL #10 – E-MAILS VERSLEUTELEN

Het versleutelen van gevoelige gegevens is in veel gevallen het laatste redmiddel voor datalekken. Maar als cyberaanvallers toegang krijgen tot je e-mails, kunnen de beste versleutelingstools ze onleesbaar maken. Daarom is e-mailversleuteling iets dat de moeite waard is om te onderzoeken.

Deze functie is essentieel voor Microsoft 365-gebruikers die regelmatig e-mails en bestanden delen.

VEILIGHEIDSMAATREGEL #11 – TRAIN JE WERKNEMERS

De bovenstaande maatregelen zijn ongetwijfeld effectief, maar ze leiden niet tot het juiste resultaat als je jouw werknemers vergeet. Menselijke fouten zijn namelijk de belangrijkste oorzaak van de meeste datalekken.

Een van de beste manieren om inbreuken op de beveiliging in je bedrijf te voorkomen, is het plannen van beveiligingstrainingen en -opleidingen voor alle werknemers. Dit zal hen bewuster maken van potentiële bedreigingen, hierdoor weten ze hoe ze het aan moeten pakken.

Dit is vooral belangrijk wanneer je werknemers aanwerft. Zorg ervoor dat ze een grondige beveiligingstraining volgen voordat ze toegang krijgen tot gevoelige gegevens en apparaten van de organisatie.

LAAT DE GEGEVENSBESCHERMING VAN JE BEDRIJF NIET AAN HET TOEVAL OVER

Microsoft 365 biedt een heleboel intuïtieve en handige tools. Dit kan zo goed werken dat je wellicht vergeet je gegevens te beschermen.

Je neemt op die manier alleen een groot risico omdat je systeem op die manier openstaat voor hackers.

Met dat in gedachten zal het toepassen van de verdedigingsmechanismen die in dit artikel worden genoemd de beveiligingsrisico’s voor je bedrijf drastisch verminderen.

Wij kunnen je helpen je beveiliging verder te waarborgen bij het gebruik van Microsoft 365-apps. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek van 10-15 minuten. Samen met jou kunnen we bespreken hoe je cyberbedreigingen op afstand kunt houden.